SI EN
#cluster#dual-use#events#innovation
2 min branja
Izzivi in inovacije v tehnologijah za dvojno rabo
Okrogla miza evropskih grozdov: Izzivi in inovacije v tehnologijah za dvojno rabo
Izzivi in inovacije v tehnologijah za dvojno rabo
Okrogla miza evropskih grozdov: Izzivi in inovacije v tehnologijah za dvojno rabo
2 min branja
Dvojna raba tehnologij in produktov, namenjenih tako za civilno, obrambno ali vesoljsko uporabo, postaja izredno pomembna za EU in njene članice. Z namenom krepitve sinergij med civilnimi in obrambnimi instrumenti ter dvojno rabo, bo Evropska platforma za povezovanje grozdov (ECCP) v imenu Evropske komisije (DG GROW), 21. septembra 2022 organiziral spletni dogodek.

Porast interesa dvojne rabe

Dvojna raba tehnologij in produktov, namenjenih tako za civilno, obrambno ali vesoljsko uporabo, postaja izredno pomembna za EU in njene članice. Predstavlja tudi izreden potencial in nove tržne priložnosti za raznovrstna podjetja, ki tradicionalno niso dejavna v obrambnem sektorju.

Zato Evropska komisija razmišlja o izboljšanju sinergij med civilnimi in obrambnimi instrumenti ter spremembah okvira za raziskave in inovacije, ki bi še bolj podprl dvojno rabo produktov.

Spletni dogodek 

V imenu Evropske komisije, Generalni direktorat za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja (DG GROW), bo Evropska platforma za povezovanje grozdov (ang. European Cluster Collaboration Platform – ECCP) organiziral spletni dogodek oz. okroglo mizo EU Clusters Talk.

Spletni dogodek EU Clusters Talk “Civil, Defence & Space: Challenges and innovation in dual-use technologies” bo potekal v sredo, 21. septembra 2022, med 08:30 in 09:30 uro.

Na dogodek se je potrebno prijaviti.

Dogodek bo namenjen pogovoru o potencialu izkoriščanja tehnologij dvojne rabe, priložnosti za mala in srednje velika podjetja (MSP) in novoustanovljena podjetja v različnih (civilnih) industrijskih ekosistemih, prihodnji trendih, sinergijah med civilno, obrambno in vesoljsko industrijo, podpornih shemah in naložbah ter ozelenitve industrije kot odziv na energetske in okoljske izzive.

Izmenjava izkušenj in dobrih praks

Dvoje izkušnje, dobre prakse in nasvete bodo z nami delili sledeči predavatelji:

    • Paul Anciaux, Evropska komisija, DG DEFIS,
    • Michalis Ketselidis, Evropska komisija, Coordination of Foreign, Security & Defence Policy Implementation,
    • Matej Gajzer, TECES | SiEnE,
    • Uwe Meinberg, Evropsko sodelovanje z droni, CURPAS,
    • Stéphanie Renaud, Pole OPTITEC.

TECES je eden izmed najizkušenejših slovenskih inovacijskih grozdov z več kot 21 letnimi izkušnjami usmerjenja in koordiniranja strateških civilnih razvojnih projektov ter partnerstev. Predstavlja odličen primer identificiranja novih razvojnih in poslovnih priložnosti s produkti in kompetencami v podporo zelenemu prehodu in reševanju energetskih in okoljskih izzivov na obrambnem področju (partnerstvo SiEnE).

Več o dogodku na spletni strani ECCP, kjer lahko izvedete tudi prijavo.

Dodatne informacije

Za več informacij o možnostih vašega sodelovanja v aktivnostih SiEnE in vključevanja v mednarodne aktivnosti, projekte ali dobavne verige, nas kontaktirajte.

dr. Kim MEZGA .:. +386 2 333 13 54 .:. SiEnE@teces.si

Deli objavo

Sorodne objave

Mednarodna konferenca »Towards a greener Defence«
24. januarja 2023 bo v Bordeaux, Francija, potekala mednarodna konferenca »Towards a greener Defence....
2 min branja
27. 05. 2022
Sprejet delovni program EDF za leto 2022, razpisi že v juniju!
Evropski obrambni sklad zagotavlja 1 milijardo evrov za krepitev obrambnih zmogljivosti EU in novih orodij za obrambne inovacije....
2 min branja
21. 04. 2022
Demonstracijski poligon pametnega kampa za dvojno rabo
Z namenom, da slovenskim deležnikom približamo delovanje mednarodnega obrambnega okolja, smo v sklopu partnerstva SiEnE organizirali dogodek....
2 min branja
31. 03. 2022
Tehnologije upravljanja odpadkov za pridobivanje energije
Evropska obrambna agencija (EDA) in kolegi iz Nizozemske organizacije za uporabne znanstvene raziskave (TNO), Waste to energy technologies in defence ...
2 min branja
17. 07. 2021
EDF odprl prve razpise za leto 2021!
Od 1.7.2021 je odprt prvi sklop razpisov s 37. razpisnimi področji v okviru Evropskega obrambnega sklada (EDF) 2021 - 2027. ...
3 min branja
16. 03. 2021
Prometni vodni krog
Pri naravnem vodnem krogu energija sonca spodbuja izhlapevanje vode iz naravnih virov, kot so reke, jezera, morja, rastline. Izhlapela voda se ...
< 1 min branja