SI EN
#CRM#defence#EDA#EUdefence#NATO#SiEnE
2 min branja
Katere so najpomembnejše kritične surovine v EU obrambnem sektorju?
EDA Mat CapTech in IF CEED o najpomembnejših kritičnih surovinah za delovanje obrambnega sektorja
Katere so najpomembnejše kritične surovine v EU obrambnem sektorju?
EDA Mat CapTech in IF CEED o najpomembnejših kritičnih surovinah za delovanje obrambnega sektorja
2 min branja
EDA Mat CapTech in IF CEED sta 15.03.2022 organizirala mednarodno spletno delavnico »Circularity of Critical Raw Materials«, na kateri so bile obravnavane kritične surovine (CRM), pomembne za obrambni sektor.

Na delavnici so strokovnjaki identificirali ključne kritične surovine v obrambnem sektorju, se osredotočali na njihovo krožnost, dobavno verigo in okoljske omejitve. Strokovnjaki so razpravljali tudi o optimizaciji trenutnih proizvodnih procesov, inovaciji materialov in alternativnih tehnologijah, ki zahtevajo različne materiale.

Delavnice, ki se jo je udeležilo več kot 70 strokovnjakov s področja materialov in zainteresiranih strani iz držav članic EU in drugih držav, so se udeležili tudi predstavniki SiEnE.

Skupini Evropske obrambne agencije (EDA) Materials CapTech in Inkubacijski forum za krožno gospodarstvo v evropski obrambiIF CEED (ang. Incubation Forum for Circular Economy in European Defence) sta skupaj organizirala delavnico »Circularity of Critical Raw Materials«. Delavnica je potekala 15.03.2022 preko spleta, medtem ko je od 16.-17.03.2022 potekal 51. Materials CapTech sestanek, ki je bil namenjen izključno njegovim članom.

Namen delavnice je bil identificirati najpomembnejše kritične surovine – CRM (ang. Critical Raw Materials) v obrambnem sektorju. Kritične surovine je Evropska komisija opredelila za tiste, pri katerih obstaja veliko tveganje v zvezi z oskrbo in so za EU velikega gospodarskega pomena (npr. elektronika, okoljska tehnologija, avtomobilska industrija, vesoljska industrija, idr.). Zadnji, četrti seznam iz leta 2020 šteje kar 30 CRM (v letu 2011 identificirati le 14 CRM), pri čemer so med njimi številne, ki so v energetskem sektorju vse pomembnejše, npr. litij in kobalt.

Pri razpravi so se strokovnjaki osredotočali na krožnost kritičnih surovin (ponovna uporaba, reciklabilnost, itd.), dobavne verige in okoljske omejitve (REACH). Strokovnjaki so razpravljali tudi o optimizaciji trenutnih proizvodnih procesov, inovaciji materialov in alternativnih tehnologijah, ki zahtevajo različne materiale. Kot zadnja možnost je predlagana zamenjava CRM s krožnimi materiali, ki imajo podobne zmogljivosti in so dobavljivi v EU, vendar bi to pomenilo ustvarjanje popolnoma novih verig vrednosti, ki zahtevajo svoj čas in denar.

Z vpeljavo krožnega gospodarstva na obrambnem območju želi EDA ob podpori držav članic zmanjšati vpliv na okolje (zmanjšati ogljični odtis) in krepiti strateško avtonomijo Evrope s povečanim recikliranjem virov, zmanjšanjem odpadkov in zmanjšanjem odvisnosti Evrope od uvoženih strateških materialov in komponent. Za reševanje teh izzivov so cilji IF CEED inkubirati skupne projekte in njihove konzorcije krožnega gospodarstva, omogočiti transnacionalne inovacijske rešitve in nove poslovne modele ter pripraviti predloge za ublažitev vpliva obrambnega sektorja na okolje.

Spletne delavnice se je udeležilo več kot 70 strokovnjakov s področja materialov in zainteresiranih strani iz držav članic EU in drugih držav. Sestanka so se udeležili tudi predstavniki partnerstva SiEnE, ki z vključevanjem v obrambne programe in verige vrednosti, želi informirati in vključevati slovenske deležnike ter krepiti njihovo mednarodno prepoznavnost.

Dodatne informacije

Če želite več informacij o možnostih vašega sodelovanja v aktivnostih SiEnE in vključevanja v mednarodne aktivnosti, projekte ali dobavne verige, nas kontaktirajte.

 dr. Kim MEZGA .:. +386 2 333 13 54 .:. SiEnE@teces.si

Deli objavo

Sorodne objave

6. 07. 2023
Za industrijskega poročevalca v EDA EnE CapTech imenovan slovenski predstavnik
Slovenski predstavnik imenovan za industrijskega poročevalca (ang. Industry Rapporteur) skupine EDA EnE CapTech....
2 min branja
26. 06. 2023
Nov Sektor za energetsko učinkovitost in zeleni prehod na MORS
V februarju 2023 se je Ministrstvo za obrambo RS (MORS) okrepilo z novim Sektorjem za energetsko učinkovitost in zeleni prehod. Namen sektorja je... ...
2 min branja
14. 10. 2022
Vodik kot pomemben energent pri ozelenitvi obrambnega sektorja
V Ljubljani je med 11.-12.10.2022 potekala prva mednarodna tematska delavnica v okviru CF SEDSS na temo vodika in vodikovih tehnologij. ...
3 min branja
25. 07. 2022
Izjemen uspeh Slovenije na razpisu EDF 2021
Na mednarodnem razpisu EDF 2021 smo slovenski partnerji dosegli izjemen uspeh, med njimi tudi TECES z dvema odobrenima projektoma. ...
2 min branja
5. 07. 2022
Slovenija prepoznavna na EU forumu CF SEDSS
Ustanovitelji partnerstva SiEnE smo pretekli teden aktivno sodelovali na 4. konferenci CF SEDSS III v Franciji. ...
3 min branja
10. 06. 2022
Obrambni sektor mora odpreti svoja vrata civilnim rešitvam
Slovenija navkljub svoji majhnosti, velika pobudnica in promotorka ozelenitve obrambnega področja tudi preko SiEnE partnerstva....
2 min branja