SI EN
#conference#dual-use#greeningdefence#research
2 min branja
Mednarodna konferenca »Towards a greener Defence«
Mednarodna konferenca »Towards a greener Defence« v Franciji s slovenskimi dobrimi praksami in izkušnjami
Mednarodna konferenca »Towards a greener Defence«
Mednarodna konferenca »Towards a greener Defence« v Franciji s slovenskimi dobrimi praksami in izkušnjami
2 min branja
24. januarja 2023 bo v mestu Bordeaux v Franciji pod okriljem European Network of Defence-related Regions (ENDR) in Evropske Komisije (EK) potekala mednarodna konferenca »Towards a greener Defence: the challenge of sustainable development for European Defence industries«.

Konferenca je osredotočena v iskanje rešitev za izzive ozelenitve obrambnega sektorja in trajnostnega razvoja evropske obrambne industrije. Svoja znanja in izkušnje bodo z udeleženci konference delili mednarodni strokovnjaki, ki se zavedajo, da je za reševanje teh izzivov nujno potrebno sodelovanje med civilnimi in obrambnimi deležniki, okrepitev razvoja rešitev za dvojno rabo ter raziskave in inovacije na področju energije (zelena energija, obnovljivi viri, učinkovitost in hramba energije, itd.).

Med vabljenimi govorci je tudi Matej Gajzer, direktor TECES in predsednik SiEnE, ki bo predstavil dosedanje izkušnje in dobre prakse celostnega povezovanja civilnih in obrambnih deležnikov, s katerim so se skupaj z Ministrstvom za obrambo RS (MORS) pričeli učinkovitejše odzivati na izzive ozelenitve obrambnega sektorja.

Pobuda obrambnega sektorja

Podobno kot v civilni družbi, se tudi obrambni sektor sooča z novodobnimi izzivi trajnostnega razvoja v kontekstu iskanja primernih rešitev za blaženje podnebnih razmer in prilagajanje  podnebnim spremembam ter učinkovito rabe energije in obnovljivih virov energije.

Ozelenitev obrambnega sektorja in doseganje ciljev evropskega zelenega dogovora je za evropsko obrambno industrijo postalo primarnega pomena, zato želi okrepiti sodelovanje med civilnimi in obrambnimi podjetji (za civilni in obrambni namen – dvojna raba).

V ta namen bo 24. januarja, v Bordeaux, Francija, Evropska komisija skupaj z regionalnim svetom Nouvelle-Aquitaine, njegovo razvojno in inovacijsko agencijo ter regionalnimi partnerji, organizirala mednarodno konferenco »Towards a Greener Defence: the challenge of Sustainable Development for European defence industries«.

Kje so rešitve za ozelenitev obrambnega sektorja?

Na dogodku, ki bo potekal pod okriljem Evropske mreže z obrambo povezanih regij (European Network of Defence-related Regions – ENDR) bodo udeleženci razpravljali o izzivih trajnostnega razvoja za evropsko obrambno industrijo, delili najboljše prakse in predstavili obstoječe rešitve, ki prispevajo k ozelenitvi sektorja in doseganju ciljev evropskega zelenega dogovora. Cilj je tudi okrepitev sinergij med civilnimi in obrambnimi podjetji, opredelitev potreb industrije in podpora programom EU, ki podpirajo raziskave in razvoj na tem področju.

Na konferenci bo 14 vabljenih govorcev, ki prihajajo iz različnih evropskih ministrstev za obrambo, Evropske komisije (DG DEFIS), Evropske obrambne agencije (European Defence Agency – EDA), Generalnega direktorata Evropske komisije za energetiko (Directorate-General for Energy – DG ENER), obrambne industrije, idr.

Med vabljenimi govorci bo tudi Matej Gajzer, direktor TECES in civilni koordinator Slovenskega partnerstva za energijo in okolje na obrambnem področju (SiEnE). Predstavil bo dosedanje izkušnje in dobre prakse s podporo povezovanju civilnih in obrambnih deležnikov v okviru partnerstva SiEnE ter podporo raziskovalno-razvojnim in tehnološko demonstracijskim pilotnim projektov za razvoj rešitev dvojne rabe.

O vlogi TECES | SiEnE v mednarodnem obrambnem okolju

TECES | partnerstvo SiEnE je skupaj z MORS z aktivnim vključevanjem in sodelovanjem v mednarodnih obrambnih programih z rešitvami dvojne rabe na področju zelenega prehoda, energije in okolja na obrambnem področju postal na evropskih tleh izredno prepoznaven.

To dokazuje tudi z vlogo koordinatorja v projektu »INDY, Energy Independent and Efficient Deployable Military Camps” in vlogo strateškega partnerja v projektu “NOMAD, Novel energy storage technologies usable at Military Deployments in forward operating bases”, ki sta bila odobrena v okviru prvega razpisa iz Evropskega obrambnega sklada (EDF) v letu 2021.

Dodatne informacije

Za več informacij o možnostih vašega sodelovanja v aktivnostih SiEnE in vključevanja v mednarodne aktivnosti, projekte ali dobavne verige, nas kontaktirajte.

dr. Kim MEZGA – TECES .:. +386 2 333 13 54 .:. SiEnE@teces.si

Deli objavo

Sorodne objave

8. 04. 2024
[POZIV-INTERES] Poziv za vključitev v bazo ekspertov partnerstev TECES
Poziv za vključitev v bazo ekspertov partnerstev TECES...
< 1 min branja
15. 03. 2024
Odprti razpisi EDF 2024 – 1.1 milijarde EUR
Od 15. marca 2024 dalje je objavljen delovni program Evropskega obrambnega sklada (EDF) za leto 2024 v skupni vrednosti 1,1 milijarde €....
4 min branja
17. 03. 2024
[POZIV-INTERES] Sodelovanje v projektu E+ZERO
Poziv k interesu sodelovanja v mednarodnem razvoju Energijsko pozitivnih in nič emisijskih hitro premestljivih stavb (E+ZERO)...
< 1 min branja
14. 02. 2024
Projekt HibroM v fazi razvoja prototipov
V projektu HibroM smo konec leta 2023 prešli v fazo razvoja in izdelave prototipov hibridnega mobilnega mikro omrežja začasnih baz. Konzorcijski partn...
2 min branja
15. 01. 2024
HibroM na ogledu nove proizvodne linije baterijskih modulov
Ogled TAB-ove nove linije Li-ionskih baterij je potekal v sklopu 3. sestanka projektnega sveta RRI HibroM. Na rednih sestankih zasledujemo projektne...
2 min branja
28. 09. 2023
Partnerji projekta HibroM na ogledu začasne baze Slovenske vojske
Partnerji konzorcija razvojno-raziskovalnega (RRI) projekta HibroM so v septembru 2023 obiskali začasno bazo Slovenske vojske z namenom seznanitve...
< 1 min branja