SI EN
#defence#greeningdefence#SiMoD
2 min branja
Nov Sektor za energetsko učinkovitost in zeleni prehod na MORS
Na Ministrstvu za obrambo ustanovljen Sektor za energetsko učinkovitost in zeleni prehod
Nov Sektor za energetsko učinkovitost in zeleni prehod na MORS
Na Ministrstvu za obrambo ustanovljen Sektor za energetsko učinkovitost in zeleni prehod
2 min branja
V februarju 2023 se je Ministrstvo za obrambo RS (MORS) okrepilo z novim Sektorjem za energetsko učinkovitost in zeleni prehod. Namen sektorja je opolnomočenje prizadevanj in aktivnosti pri zagotavljanju obrambne varnosti, v povezavi s tehnološkim napredkom in varovanjem okolja.

Ministrstvo za obrambo in Slovenska vojska si že dolgo prizadevata za doseganje ciljev iz podnebnih ambicij EU. To vključuje področje izboljšanja energetske učinkovitosti, energetske sanacije infrastrukturnih kapacitet, zmanjšanja ogljičnega odtisa, izboljšanja trajnostne mobilnosti, ozaveščanja, izobraževanja itd.

Z ustanovitvijo Sektorja je Ministrstvo naredilo pomemben korak naprej k operativni izvedbi aktivnosti ter tehničnih, strokovnih in analitičnih nalog, ki se nanašajo na povečanje energetske učinkovitosti, zniževanje emisijskega odtisa, povečanje energetske samozadostnosti ter uvajanja obnovljivih, oziroma alternativnih virov energije.

Poslanstvo in namen

Ob tem, je delovno področje sektorja vezano tudi na pripravo metodologij za merjenje porabe energentov, toplogrednih emisij, porabo vode in proizvedenih odpadkov, kot tudi na ureditev sistema, kjer se bodo relevantni podatki o energiji oziroma okolju lahko merili in beležili na enem mestu. To bi naj omogočilo hitrejše analiziranje trendov, potreb, doseganja ciljev ter merjenje napredka.

Predvideno je, da bo sektor tudi most pri povezovanju aktivnosti s področja učinkovite porabe energije in zelenega prehoda znotraj ministrstva, v domačem in mednarodnem okolju, z zvezo NATO in EU ter organizacijami s področja znanosti in industrije.

Ministrstvo za obrambo že več let zavzema aktivno vlogo pri povezovanju znanja in idej s področja trajnostnih politik, saj sodeluje v številnih projektih ter domačih in mednarodnih delovnih skupinah, kjer se oblikujejo rešitve za »zeleno« in hkrati varno prihodnost. Mednje sodi tudi tesno sodelovanje s TECES, grozdom zelenih energij, s katerim je MORS leta 2020 soustanovilo Slovensko partnerstvo za energijo in okolje na obrambnem področju (SiEnE).

Zgled kot spodbuda

Ministrstvo je pomemben operativni deležnik, ki soustvarja prihodnost na področju učinkovitega ravnanja z energijo ter se zaveda pomena »zelene« prihodnosti. Poleg vsakodnevnega operativnega izvajanja svojih nalog, pa želi na prihodnost vplivati tako s svojimi aktivnostmi, kakor z zgledom.

Pomembni premiki se dogajajo na področju mobilnosti, kjer se aktivnosti in načrtovanja prilagajajo smernicam. Ministrstvo vsako leto povečuje uporabo e – vozil, vzporedno s tem pa se odvijajo aktivnosti za podporo potrebam električnih vozil z vzpostavitvijo mreže polnilnic.

Že pred nekaj leti je ministrstvo zagotovilo tudi možnost izposoje službenih koles. V zadnjem obdobju je bil storjen še korak dlje. Službene poti do enega kilometra se smatrajo za kratke poti in jih zaposleni v ministrstvu opravljamo peš oziroma s kolesom. Za poti daljše od enega kilometra je po mestu, poleg koles, predvidena uporaba javnega prometa, med kar se prišteva tudi izposoje električnih vozil preko javne platforme.

Ministrstvo izvaja projekte vezane na energetske sanacije objektov (Vojašnica Edvarda Peperka), v okviru projekta ALENOS pa je bila izvedena elektrifikacija vadbišča na Baču, ki je z implementacijo napredne tehnologije postalo energetsko samooskrbno.

Na koncu seveda ne gre mimo usposabljanja, ozaveščanja in zavedanja, da so prav zgledi tisti, ki prinašajo spremembe.

Dodatne informacije

Pripravil: Srečko Kravcar, MORS | Uredila: Nataša Rebernik, TECES

Za več informacij o možnostih vašega sodelovanja v aktivnostih SiEnE in vključevanja v mednarodne aktivnosti, projekte ali dobavne verige, nas kontaktirajte. Z veseljem bomo skupaj pregledali možnosti sodelovanja.

dr. Nataša REBERNIK – TECES .:. M: +386 41 895 567 .:. T: +386 2 333 13 57 .:. SiEnE@teces.si

Deli objavo

Sorodne objave

14. 02. 2024
Projekt HibroM v fazi razvoja prototipov
V projektu HibroM smo konec leta 2023 prešli v fazo razvoja in izdelave prototipov hibridnega mobilnega mikro omrežja začasnih baz. Konzorcijski partn...
2 min branja
15. 01. 2024
HibroM na ogledu nove proizvodne linije baterijskih modulov
Ogled TAB-ove nove linije Li-ionskih baterij je potekal v sklopu 3. sestanka projektnega sveta RRI HibroM. Na rednih sestankih zasledujemo projektne...
2 min branja
28. 09. 2023
Partnerji projekta HibroM na ogledu začasne baze Slovenske vojske
Partnerji konzorcija razvojno-raziskovalnega (RRI) projekta HibroM so v septembru 2023 obiskali začasno bazo Slovenske vojske z namenom seznanitve...
< 1 min branja
29. 08. 2023
Uspešni začetek RRI projekta HibroM v avditoriju MORS
Slovensko Ministrstvo za obrambo gostilo uvodni sestanek novega RRI projekta »Razvoj hibridnega mobilnega mikro omrežja začasnih baz (HibroM)...
2 min branja
5. 05. 2023
[POZIV-INTERES] Sodelovanje v RRI projektu PamPIK2 (TRL 4-8)
Poziv k interesu sodelovanja pri razvoju energetsko učinkovitih samooskrbnih premestljivih baz, RRI projekt "PamPIK2" (TRL 4-8)...
3 min branja
11. 04. 2023
[POZIV-INTERES] Sodelovanje v RRI projektu HibroM (TRL 6-8)
Poziv k interesu sodelovanja pri razvoju energetsko učinkovitih samooskrbnih premestljivih baz, RRI projekt "PamPIK2" (TRL 4-8)...
3 min branja