SI EN
#defence#EDA#EnergyIndependentCamps
2 min branja
Obrambni sektor mora odpreti svoja vrata civilnim rešitvam
Obrambni sektor mora odpreti svoja vrata civilnim, netradicionalnim tehnološkim podjetjem!
Obrambni sektor mora odpreti svoja vrata civilnim rešitvam
Obrambni sektor mora odpreti svoja vrata civilnim, netradicionalnim tehnološkim podjetjem!
2 min branja
Z namenom spodbujanja inovacij v evropski obrambi in sodelovanja med različnimi evropskimi akterji obrambnega področja, je konec maja 2022 v Bruslju potekal prvi evropski obrambni dan inovacij.

Predstavniki partnerstva SiEnE smo pod naslovom »Slovenian approach towards greening defence« predstavili aktivnosti, domače in mednarodne projekte v katerih sodelujejo slovenska podjetja na temo zelenega prehoda, energije in okoljskih izzivov.

Dogodka se je udeležilo več kot 500 udeležencev v živo in na daljavo, katerim je 12 prominentnih govorcev predstavilo svoj vpogled na trenutno stanje in strateški pomen inovacij v obrambi. Skozi kar 17 zanimivih Tech-Talkov so udeleženci imeli priložnost podrobneje spoznati različna mednarodna orodja, projekte ter pobude, ki naslavljajo integracijo civilnih inovacij na obrambnem področju.

Dogodek je obeležil tudi uradni začetek vozlišča za obrambne inovacije EUHEDI, ki je bilo ustanovljeno v okviru Evropske obrambne agencije maja letos.

Veljalo je, da so za v obrambne namene razvite tehnologije ali proizvodi bili preneseni v civilno rabo, danes pa je lahko ravno obratno. Obrambne sile vse pogosteje posegajo po (zelenih) civilnih tehnologijah, ki jih razvijajo in proizvajajo zasebna podjetja. Zato je z namenom, da bi se v Evropi spodbudile inovacije v evropski obrambi, predvsem ustvarjanje sinergij med inovacijami v civilni in obrambni rabi, bil organiziran prvi evropski obrambni dan inovacij (ang. European Defence Innovation Day).

Prvi evropski obrambni dan inovacij (ang. European Defence Innovation Day)

Dogodek je, več kot 500 udeležencem v živo in na daljavo iz 19 držav članic, omogočil poslušanje zanimivih govorov in panelnih razprav, udeležbo na Tech-Talkih ter udeležbo na razstavi. Kar 12 prominentnih govorcev je predstavilo svoj pogled na trenutno stanje in strateški pomen inovacij v obrambi. Skozi 17 zanimivih Tech-Talkov so udeleženci lahko podrobneje spoznali različna mednarodna orodja, projekte ter pobude, ki naslavljanja integracijo civilnih inovacij na obrambnem področju.

Konferenco je z apelom, da so inovacije nujne in jih je potrebno pripeljati še na višjo raven – skupaj, zaključil Visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko, Josep Borrell Fontelles. Konferenco in razstavo je organizirala Evropska obrambna agencija (EDA) pod okriljem francoskega predsedstva Svetu Evropske unije.

Tekom konference je potekala tudi razstava obrambnih inovacij, na kateri so predstavniki držav članic na 26 stojnicah predstavili tako nacionalne kot mednarodne, EDA, projekte.

Slovenija navkljub svoji majhnosti, velika pobudnica in promotorka ozelenitve obrambnega področja

Kot predstavniki Slovenije smo ustanovitelji SiEnE (TECES in MORS), promovirali »Slovenian approach towards greening defence«. Udeležencem smo prestavili naš glavni strateški program pametnih energetsko učinkovitih premestljivih kampov za obrambne in civilne namene. Predstavili smo tudi domače in mednarodne projekte v katerih sodelujejo slovenska podjetja na temo zelenega prehoda, energije in okoljskih izzivov.

Obiskovalci SiEnE stojnice so izražali izjemen interes in hkrati presenečenje, da je Slovenija nakljub svoji majhnosti, tako velika pobudnica in promotorka ozelenitve obrambnega področja. Slovenija je namreč zelo aktivna v mednarodnem obrambnem okolju s podajanjem projektnih idej, sodelovanja in tudi inovacij.

 

Slika 1: Razstavni prostor partnerstva SiEnE.

Dogodek je obeleževal tudi uradni začetek in prvo aktivnost vozlišča za obrambne inovacije EU – HEDI, ki je bilo ustanovljeno v okviru EDA 17.05.2022. HEDI bo delovalo kot platforma za spodbujanje sodelovanja na področju obrambnih inovacij med državami članicami, hkrati pa bo zagotavljalo sinergije s sorodnimi dejavnostmi Evropske komisije.

Slika 2: Utrinki z dogodka EDID 2022.

Dodatne informacije

Če želite več informacij o možnostih sodelovanja v aktivnostih SiEnE in vključevanja v mednarodne aktivnosti, projekte ali dobavne verige, nas kontaktirajte.

dr. Kim MEZGA – TECES .:. +386 2 333 13 54 .:. SiEnE@teces.si

Deli objavo

Sorodne objave

24. 10. 2023
Uspešni zaključek 5. sestanka Energy & Environment CapTech v Mariboru
Več kot 55 strokovnjakov iz ministrstev za obrambo, industrije, univerz in raziskovalnih inštitutov iz 16 evropskih držav je sodelovalo na 5. sestanku...
3 min branja
6. 07. 2023
Za industrijskega poročevalca v EDA EnE CapTech imenovan slovenski predstavnik
Slovenski predstavnik imenovan za industrijskega poročevalca (ang. Industry Rapporteur) skupine EDA EnE CapTech....
2 min branja
26. 06. 2023
Nov Sektor za energetsko učinkovitost in zeleni prehod na MORS
V februarju 2023 se je Ministrstvo za obrambo RS (MORS) okrepilo z novim Sektorjem za energetsko učinkovitost in zeleni prehod. Namen sektorja je... ...
2 min branja
14. 10. 2022
Vodik kot pomemben energent pri ozelenitvi obrambnega sektorja
V Ljubljani je med 11.-12.10.2022 potekala prva mednarodna tematska delavnica v okviru CF SEDSS na temo vodika in vodikovih tehnologij. ...
3 min branja
25. 07. 2022
Izjemen uspeh Slovenije na razpisu EDF 2021
Na mednarodnem razpisu EDF 2021 smo slovenski partnerji dosegli izjemen uspeh, med njimi tudi TECES z dvema odobrenima projektoma. ...
2 min branja
5. 07. 2022
Slovenija prepoznavna na EU forumu CF SEDSS
Ustanovitelji partnerstva SiEnE smo pretekli teden aktivno sodelovali na 4. konferenci CF SEDSS III v Franciji. ...
3 min branja