SI EN

#Defence#Development#Innovation#NATO#Research#vse
< 1 min branja
Povzetek posveta o sodelovanju civilnih in obrambnih deležnikov
Uspešno zaključen posvet za predstavitev potencialov sodelovanja civilnih in obrambnih deležnikov
Povzetek posveta o sodelovanju civilnih in obrambnih deležnikov
Uspešno zaključen posvet za predstavitev potencialov sodelovanja civilnih in obrambnih deležnikov
< 1 min branja
V sredo, 16.12.2020, je bil uspešno zaključen posvet posvečen krepitvi sodelovanja civilnih in obrambnih deležnikov na področju energije in okolja na obrambno varnostnem področju.
Dogodek je spadal v sklop prvih predstavitvenih aktivnosti seznanitve javnosti z novoustanovljenim Slovenskim partnerstvom za energijo in okolje na obrambnem področju (SiEnE) pod okriljem Ministrstva za obrambo (MORS) in TECES.
Na dogodku so predstavniki MORS predstavili razloge za želeno krepitev sodelovanja s civilnimi partnerji in ključne projekte ter aktivnosti mednarodnega sodelovanja. Predstavljene so bile priložnosti in možnosti za raziskovalno razvojno sodelovanje ter vključevanja zelenih tehnologij in energetsko učinkovitih rešitev v obrambno varnostno fiksno in premestljivo infrastrukturo, opremo in aplikacije.
Slovenski javnosti je bilo prvič predstavljeno delovanje in organiziranost novo ustanovljenega partnerstva SiEnE, v katerega je v zadnjem mesecu pristopilo več kot 12 novih članov.

V organizaciji SiEnE je bil uspešno zaključen prvi javni dogodek o možnostih krepitve sodelovanja med civilnimi in obrambnimi deležniki.

Dogodek je bil usmerjen predvsem predstavitvi priložnosti in možnosti vključevanja slovenskih partnerjev v obrambne mednarodne programe, kot so programi MORS, Evropske obrambne agencije (EDA) in Zveze NATO, ter ostale obrambne verige vrednosti znotraj evropskega prostora in širše.

Uvodoma je Uroš KOROŠEC, generalni direktor Direktorata za logistiko na MORS, predstavil usmeritve in podporo povezovanju na obrambnem področju, dr. Larisa POGRAJC, vodja oddelka za vojaško tehnologijo, raziskave in razvoj na MORS je predstavila organiziranost in možnosti vključevanja v mednarodne obrambne programe, pk. Robert ŠIPEC pa je predstavil projekt in aktivnosti mednarodnega sodelovanja MORS in Slovenske vojske (SV). Matej GAJZER, direktor TECES in predsednik SiEnE, je predstavil razloge vzpostavitve partnerstva SiEnE, njegovo organiziranost, strategijo ter aktivnosti v letu 2021.

Partnerstvo SiEnE ima predvsem povezovalno in vključevalno vlogo pri vzpostavljanju in koordinaciji mednarodnih razvojno tehnoloških in demonstracijskih projektov različnih deležnikov. Ključna aktivnost partnerstva SiEnE je predvsem podpora in koordinacija krepitve povezovanja članov za njihovo vključevanje v raznovrstne mednarodne projekte na obrambnem področju, bodisi v nosilni vlogi drugih držav bodisi Slovenije.

M. Gajzer je tudi na kratko predstavil tudi nov projekt študije izvedljivosti možnosti razvoja pametnih premestljivih infrastrukturnih kapacitet (PamPIK), ki predstavlja temeljno aktivnost strateškega projekta za vključevanje slovenskih deležnikov v mednarodne obrambne programe.

Za tiste, ki se dogodka niste uspeli udeležiti, so na voljo tudi predstavitve.

M. Gajzer:
Predstavitev SiEnE
R. Šipec:
Predstavitev Ključni projekti in aktivnosti mednarodnega sodelovanja MORS in SV
L. Pograjc:
Raziskave in razvoj na obrambnem področju – priložnosti in možnosti

Deli objavo

Skupna raba na facebook
Skupna raba na twitter
Skupna raba na linkedin
Skupna raba na email

Sorodne objave

17. 07. 2021
EDF odprl prve razpise za leto 2021!
Od 1.7.2021 je odprt prvi sklop razpisov s 37. razpisnimi področji v okviru Evropskega obrambnega sklada (EDF) 2021 - 2027. ...
3 min branja
16. 03. 2021
Prometni vodni krog
Pri naravnem vodnem krogu energija sonca spodbuja izhlapevanje vode iz naravnih virov, kot so reke, jezera, morja, rastline. Izhlapela voda se ...
< 1 min branja
16. 03. 2021
Projekt RESHUB
Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije s projektom RESHUB – Defence RESilience HUb Netvork in Europe vzpostavlja mrežo energetsko samozadostnih ...
2 min branja
9. 02. 2021
V SiEnE je v januarju pristopilo še pet novih članov
V mesecu januarju 2021 je v partnerstvo SiEnE pristopilo še pet članov; Fakulteta za dizajn, pridružena članica Univerze na Primorskem; Marles Hiše...
2 min branja
14. 01. 2021
Podaljšujemo pristop v SiEnE brez pristopnine do konca januarja 2021
Zaradi povečanega interesa pristopa v decembru 2020, nezmožnosti pravočasnega pristopa v partnerstvo SiEnE zaradi izrednih razmer, novoletnih dopustov...
< 1 min branja
11. 01. 2021
V SiEnE v decembru pristopilo še devet novih članov
V mesecu decembru 2020 je v partnerstvo SiEnE pristopilo še devet članov; ADRIA DOM d.o.o., ALPLES d.d., DOMEL d.o.o., Odsek za katalizo in ...
4 min branja