SI EN
#defence#development#innovation#NATO#research#vse
< 1 min branja
Povzetek posveta o sodelovanju civilnih in obrambnih deležnikov
Uspešno zaključen posvet za predstavitev potencialov sodelovanja civilnih in obrambnih deležnikov
Povzetek posveta o sodelovanju civilnih in obrambnih deležnikov
Uspešno zaključen posvet za predstavitev potencialov sodelovanja civilnih in obrambnih deležnikov
< 1 min branja
V sredo, 16.12.2020, je bil uspešno zaključen posvet posvečen krepitvi sodelovanja civilnih in obrambnih deležnikov na področju energije in okolja na obrambno varnostnem področju.
Dogodek je spadal v sklop prvih predstavitvenih aktivnosti seznanitve javnosti z novoustanovljenim Slovenskim partnerstvom za energijo in okolje na obrambnem področju (SiEnE) pod okriljem Ministrstva za obrambo (MORS) in TECES.
Na dogodku so predstavniki MORS predstavili razloge za želeno krepitev sodelovanja s civilnimi partnerji in ključne projekte ter aktivnosti mednarodnega sodelovanja. Predstavljene so bile priložnosti in možnosti za raziskovalno razvojno sodelovanje ter vključevanja zelenih tehnologij in energetsko učinkovitih rešitev v obrambno varnostno fiksno in premestljivo infrastrukturo, opremo in aplikacije.
Slovenski javnosti je bilo prvič predstavljeno delovanje in organiziranost novo ustanovljenega partnerstva SiEnE, v katerega je v zadnjem mesecu pristopilo več kot 12 novih članov.

V organizaciji SiEnE je bil uspešno zaključen prvi javni dogodek o možnostih krepitve sodelovanja med civilnimi in obrambnimi deležniki.

Dogodek je bil usmerjen predvsem predstavitvi priložnosti in možnosti vključevanja slovenskih partnerjev v obrambne mednarodne programe, kot so programi MORS, Evropske obrambne agencije (EDA) in Zveze NATO, ter ostale obrambne verige vrednosti znotraj evropskega prostora in širše.

Uvodoma je Uroš KOROŠEC, generalni direktor Direktorata za logistiko na MORS, predstavil usmeritve in podporo povezovanju na obrambnem področju, dr. Larisa POGRAJC, vodja oddelka za vojaško tehnologijo, raziskave in razvoj na MORS je predstavila organiziranost in možnosti vključevanja v mednarodne obrambne programe, pk. Robert ŠIPEC pa je predstavil projekt in aktivnosti mednarodnega sodelovanja MORS in Slovenske vojske (SV). Matej GAJZER, direktor TECES in predsednik SiEnE, je predstavil razloge vzpostavitve partnerstva SiEnE, njegovo organiziranost, strategijo ter aktivnosti v letu 2021.

Partnerstvo SiEnE ima predvsem povezovalno in vključevalno vlogo pri vzpostavljanju in koordinaciji mednarodnih razvojno tehnoloških in demonstracijskih projektov različnih deležnikov. Ključna aktivnost partnerstva SiEnE je predvsem podpora in koordinacija krepitve povezovanja članov za njihovo vključevanje v raznovrstne mednarodne projekte na obrambnem področju, bodisi v nosilni vlogi drugih držav bodisi Slovenije.

M. Gajzer je tudi na kratko predstavil tudi nov projekt študije izvedljivosti možnosti razvoja pametnih premestljivih infrastrukturnih kapacitet (PamPIK), ki predstavlja temeljno aktivnost strateškega projekta za vključevanje slovenskih deležnikov v mednarodne obrambne programe.

Za tiste, ki se dogodka niste uspeli udeležiti, so na voljo tudi predstavitve.

M. Gajzer:
Predstavitev SiEnE
R. Šipec:
Predstavitev Ključni projekti in aktivnosti mednarodnega sodelovanja MORS in SV
L. Pograjc:
Raziskave in razvoj na obrambnem področju – priložnosti in možnosti

Deli objavo

Sorodne objave

26. 06. 2023
Nov Sektor za energetsko učinkovitost in zeleni prehod na MORS
V februarju 2023 se je Ministrstvo za obrambo RS (MORS) okrepilo z novim Sektorjem za energetsko učinkovitost in zeleni prehod. Namen sektorja je... ...
2 min branja
7. 06. 2023
Minister za obrambo s TECES podpisal pismo podpore projektu INDY
Minister za obrambo Marjan Šarec in direktor TECES Matej Gajzer sta 7. junija 2023 podpisala pismo podpore izvajanju evropskega projekta INDY. ...
2 min branja
23. 02. 2023
Začetek projekta EDF-2021-INDY
Več kot 80 strokovnjakov iz 13 evropskih držav se je med 16. In 17. februarjem 2023 udeležilo otvoritvenega sestanka projekta INDY....
3 min branja
Mednarodna konferenca »Towards a greener Defence«
24. januarja 2023 bo v Bordeaux, Francija, potekala mednarodna konferenca »Towards a greener Defence....
2 min branja
5. 09. 2022
Izzivi in inovacije v tehnologijah za dvojno rabo
V sredo, 21.09.2022, bo preko spleta potekala okrogla miza evropskih grozdov "Izzivi in inovacije v tehnologijah za dvojno rabo"....
2 min branja
25. 07. 2022
Izjemen uspeh Slovenije na razpisu EDF 2021
Na mednarodnem razpisu EDF 2021 smo slovenski partnerji dosegli izjemen uspeh, med njimi tudi TECES z dvema odobrenima projektoma. ...
2 min branja