SI EN

#Defence#Development#Innovation#NATO#Research#vse
< 1 min branja
Predstavitev SiEnE na dogodku Greening Defence
Dogodek Greening Defence o možnostih ozelenitve obrambnega področja – predstavljene tudi slovenske aktivnosti
Predstavitev SiEnE na dogodku Greening Defence
Dogodek Greening Defence o možnostih ozelenitve obrambnega področja – predstavljene tudi slovenske aktivnosti
< 1 min branja
Partnerstvo SiEnE se je 5. novembra 2020 uspešno predstavilo na dogodku »Greening Defence – how to make the Armed Forces more sustainable«.
Dogodek v organizaciji britanskega veleposlaništva v Ljubljani od podpori Ministrstva za obrambo RS (MORS) je bil posvečen tematikam o možnostih ozelenitve obrambnega področja, kako narediti oborožene sile bolj trajnostne, še posebej v povezavi z novimi tehnologijami.

Dogodka se je udeležilo veliko število strokovnjakov in predstavnikov obrambnih ministrstev iz Velike Britanije in Republike Slovenije. Dogodek sta otvorila predsednik republike Borut Pahor in veleposlanica njenega veličanstva v Sloveniji Tiffany Sadler.

Predstavnika SiEnE, pk. Robert Šipec iz MORS in Matej Gajzer iz TECES, sta predstavila aktivnosti in projekte, s katerimi Slovenija aktivno pristopa k skupnim pobudam za uvajanje okolju bolj prijaznih rešitev v obrambno področje.

Cilj dogodka je bil poudariti pomen trajnostnih prizadevanj tako v oboroženih silah kot v drugih sektorjih, vzpostaviti dvostranske vezi in raziskati možne priložnosti za nadaljnje sodelovanje. Dogodek je spadal v sklop pobude obrambnega ministrstva Združenega kraljestva k zavezi obrambnih ministrov, da se bodo zavzemali za vojaški prispevek k ublažitvi podnebnih sprememb.

Dogodka se je udeležilo, žal zaradi COVID-19 ponovno le preko spleta, veliko število strokovnjakov in predstavnikov obrambnih ministrstev iz Velike Britanije in Republike Slovenije. Dogodek sta otvorila predsednik republike Borut Pahor in veleposlanica njenega veličanstva v Sloveniji Tiffany Sadler.

Slovenski predstavniki so predstavili aktivnosti in projekte Slovenije, s katerimi aktivno pristopajo k skupnim pobudam za uvajanje okolju bolj prijaznih rešitev. Dogodka sta se tudi udeležila oba predstavnika SiEnE, pk. Robert Šipec iz MORS in Matej Gajzer iz TECES.

Projekt RESHUB

Pk. Robert Šipec je predstavil projekt »RESHUB – Defence RESilience Hub Network in Europe«. Pobudnik projekta Ministrstvo za obrambo RS, ki je pobudo za projekt podalo v okviru Posvetovalnega foruma za vzdržno energijo v obrambnem in varnostnem sektorju (CF SEDSS), ki ga je organizirala Evropska obrambna agencija (EDA) v sodelovanju z Generalnim direktoratom za energijo EU.

Cilj projekta RESHUB je vzpostavitev mreže energetsko samozadostnih vozlišč v Evropski Uniji in tudi v Sloveniji. Projekt v zadnjih mesecih izredno pridobiva na mednarodni veljavi, tudi zaradi vedno bolj izraženega strateškega usmerjanja EU v vodikove tehnologije.

Predstavitev SiEnE

Matej Gajzer je kot predstavnik SiEnE predstavil novo vzpostavljeno partnerstvo, katerega glavni cilj je okrepitev sodelovanja civilnih in obrambnih deležnikov pri razvoju zelenih tehnologij in okolju prijaznih energetsko učinkovitih rešitev.

Deli objavo

Skupna raba na facebook
Skupna raba na twitter
Skupna raba na linkedin
Skupna raba na email

Sorodne objave

17. 07. 2021
EDF odprl prve razpise za leto 2021!
Od 1.7.2021 je odprt prvi sklop razpisov s 37. razpisnimi področji v okviru Evropskega obrambnega sklada (EDF) 2021 - 2027. ...
3 min branja
16. 03. 2021
Prometni vodni krog
Pri naravnem vodnem krogu energija sonca spodbuja izhlapevanje vode iz naravnih virov, kot so reke, jezera, morja, rastline. Izhlapela voda se ...
< 1 min branja
16. 03. 2021
Projekt RESHUB
Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije s projektom RESHUB – Defence RESilience HUb Netvork in Europe vzpostavlja mrežo energetsko samozadostnih ...
2 min branja
9. 02. 2021
V SiEnE je v januarju pristopilo še pet novih članov
V mesecu januarju 2021 je v partnerstvo SiEnE pristopilo še pet članov; Fakulteta za dizajn, pridružena članica Univerze na Primorskem; Marles Hiše...
2 min branja
14. 01. 2021
Podaljšujemo pristop v SiEnE brez pristopnine do konca januarja 2021
Zaradi povečanega interesa pristopa v decembru 2020, nezmožnosti pravočasnega pristopa v partnerstvo SiEnE zaradi izrednih razmer, novoletnih dopustov...
< 1 min branja
11. 01. 2021
V SiEnE v decembru pristopilo še devet novih članov
V mesecu decembru 2020 je v partnerstvo SiEnE pristopilo še devet članov; ADRIA DOM d.o.o., ALPLES d.d., DOMEL d.o.o., Odsek za katalizo in ...
4 min branja