SI EN
#defence#development#innovation#NATO#research#vse
< 1 min branja
Predstavitev SiEnE na dogodku Greening Defence
Dogodek Greening Defence o možnostih ozelenitve obrambnega področja – predstavljene tudi slovenske aktivnosti
Predstavitev SiEnE na dogodku Greening Defence
Dogodek Greening Defence o možnostih ozelenitve obrambnega področja – predstavljene tudi slovenske aktivnosti
< 1 min branja
Partnerstvo SiEnE se je 5. novembra 2020 uspešno predstavilo na dogodku »Greening Defence – how to make the Armed Forces more sustainable«.
Dogodek v organizaciji britanskega veleposlaništva v Ljubljani od podpori Ministrstva za obrambo RS (MORS) je bil posvečen tematikam o možnostih ozelenitve obrambnega področja, kako narediti oborožene sile bolj trajnostne, še posebej v povezavi z novimi tehnologijami.

Dogodka se je udeležilo veliko število strokovnjakov in predstavnikov obrambnih ministrstev iz Velike Britanije in Republike Slovenije. Dogodek sta otvorila predsednik republike Borut Pahor in veleposlanica njenega veličanstva v Sloveniji Tiffany Sadler.

Predstavnika SiEnE, pk. Robert Šipec iz MORS in Matej Gajzer iz TECES, sta predstavila aktivnosti in projekte, s katerimi Slovenija aktivno pristopa k skupnim pobudam za uvajanje okolju bolj prijaznih rešitev v obrambno področje.

Cilj dogodka je bil poudariti pomen trajnostnih prizadevanj tako v oboroženih silah kot v drugih sektorjih, vzpostaviti dvostranske vezi in raziskati možne priložnosti za nadaljnje sodelovanje. Dogodek je spadal v sklop pobude obrambnega ministrstva Združenega kraljestva k zavezi obrambnih ministrov, da se bodo zavzemali za vojaški prispevek k ublažitvi podnebnih sprememb.

Dogodka se je udeležilo, žal zaradi COVID-19 ponovno le preko spleta, veliko število strokovnjakov in predstavnikov obrambnih ministrstev iz Velike Britanije in Republike Slovenije. Dogodek sta otvorila predsednik republike Borut Pahor in veleposlanica njenega veličanstva v Sloveniji Tiffany Sadler.

Slovenski predstavniki so predstavili aktivnosti in projekte Slovenije, s katerimi aktivno pristopajo k skupnim pobudam za uvajanje okolju bolj prijaznih rešitev. Dogodka sta se tudi udeležila oba predstavnika SiEnE, pk. Robert Šipec iz MORS in Matej Gajzer iz TECES.

Projekt RESHUB

Pk. Robert Šipec je predstavil projekt »RESHUB – Defence RESilience Hub Network in Europe«. Pobudnik projekta Ministrstvo za obrambo RS, ki je pobudo za projekt podalo v okviru Posvetovalnega foruma za vzdržno energijo v obrambnem in varnostnem sektorju (CF SEDSS), ki ga je organizirala Evropska obrambna agencija (EDA) v sodelovanju z Generalnim direktoratom za energijo EU.

Cilj projekta RESHUB je vzpostavitev mreže energetsko samozadostnih vozlišč v Evropski Uniji in tudi v Sloveniji. Projekt v zadnjih mesecih izredno pridobiva na mednarodni veljavi, tudi zaradi vedno bolj izraženega strateškega usmerjanja EU v vodikove tehnologije.

Predstavitev SiEnE

Matej Gajzer je kot predstavnik SiEnE predstavil novo vzpostavljeno partnerstvo, katerega glavni cilj je okrepitev sodelovanja civilnih in obrambnih deležnikov pri razvoju zelenih tehnologij in okolju prijaznih energetsko učinkovitih rešitev.

Deli objavo

Sorodne objave

26. 06. 2023
Nov Sektor za energetsko učinkovitost in zeleni prehod na MORS
V februarju 2023 se je Ministrstvo za obrambo RS (MORS) okrepilo z novim Sektorjem za energetsko učinkovitost in zeleni prehod. Namen sektorja je... ...
2 min branja
7. 06. 2023
Minister za obrambo s TECES podpisal pismo podpore projektu INDY
Minister za obrambo Marjan Šarec in direktor TECES Matej Gajzer sta 7. junija 2023 podpisala pismo podpore izvajanju evropskega projekta INDY. ...
2 min branja
23. 02. 2023
Začetek projekta EDF-2021-INDY
Več kot 80 strokovnjakov iz 13 evropskih držav se je med 16. In 17. februarjem 2023 udeležilo otvoritvenega sestanka projekta INDY....
3 min branja
Mednarodna konferenca »Towards a greener Defence«
24. januarja 2023 bo v Bordeaux, Francija, potekala mednarodna konferenca »Towards a greener Defence....
2 min branja
5. 09. 2022
Izzivi in inovacije v tehnologijah za dvojno rabo
V sredo, 21.09.2022, bo preko spleta potekala okrogla miza evropskih grozdov "Izzivi in inovacije v tehnologijah za dvojno rabo"....
2 min branja
25. 07. 2022
Izjemen uspeh Slovenije na razpisu EDF 2021
Na mednarodnem razpisu EDF 2021 smo slovenski partnerji dosegli izjemen uspeh, med njimi tudi TECES z dvema odobrenima projektoma. ...
2 min branja