SI EN
#defence#development#innovation#NATO#research#vse
2 min branja
Prva konferenca EDA CF SEDSS
SiEnE in TECES sodelovala na prvi konferenci CF SEDSS
Prva konferenca EDA CF SEDSS
SiEnE in TECES sodelovala na prvi konferenci CF SEDSS
2 min branja
27. in 28 oktobra 2020 se je uspešno zaključila prva dvodnevna konferenca v organizaciji Posvetovalnega foruma za trajnostno energijo v obrambnem in varnostnem sektorju (CF SEDSS) in nemškega obrambnega ministrstva (DE MoD) v sklopu nemškega predsedovanja Svetu EU.

Sodelovalo je približno 170 strokovnjakov iz 29 evropskih držav in več kot 20 različnih institucij in organizacij. Posebej velja omeniti, da so uvodni govorniki posebej izpostavili projekt »RESHUB - Defence RESilience Hub Network in Europe« kot primer vseevropskega povezovanja članic na obrambnem področju. Pobudo zanj je podalo Ministrstvo za obrambo RS (MORS) v okviru aktivnosti CF SEDSS.

Pk. Robert Šipec iz MORS-a, hkrati tudi predstavnik SiEnE, je kot moderator tematskega področja CF SEDSS aktivno sodeloval pri izvedbi konference. Konference smo se na povabilo udeležili tudi predstavniki SiEnE in TECES.

Prvotno načrtovana dvodnevna konferenca v Berlinu, sedaj izvedena kot spletni dogodek, pomeni začetek tretje faze posvetovalnega foruma CF SEDSS (Consultation forum for sustainable energy in the defence and security sector), ki se bo izvajala naslednja tri leta. Cilji tretje faze so zastavljeni mnogo višje kot v prvih dveh fazah, deloma tudi po zaslugi večjega financiranja s strani Evropske komisije.

Konferenco so z nagovori odprli Barbara Wießalla (vodja Generalnega direktorata za infrastrukturo, varstvo okolja in storitve na nemškem obrambnem ministrstvu), Tudor Constantinescu (glavni svetovalec generalnega direktorja za energijo pri Evropski Komisiji) in Jiří Šedivý, direktor Evropske obrambne agencije (EDA).

Posebej velja omeniti, da so uvodni govorniki izpostavili projekt »RESHUB – Defence RESilience Hub Network in Europe«, katerega pobudnik je Ministrstvo za obrambo RS. Pobuda vseevropskega projekta je bila podana v okviru CF SEDSS. Cilj projekta RESHUB je vzpostavitev mreže energetsko samozadostnih vozlišč v Evropski Uniji in tudi v Sloveniji. Projekt v zadnjih mesecih izredno pridobiva na mednarodni veljavi, tudi zaradi vedno bolj izraženega strateškega usmerjanja EU v vodikove tehnologije. Več o odobritvi tehnične podpore projektu RESHUB na spletni strani EDA.

Dogodka se je udeležilo približno 170 strokovnjakov iz 29 evropskih držav in več kot 20 različnih institucij in organizacij, med njimi tudi precej slovenskih predstavnikov iz MORS, SiEnE in TECES.

O CF SEDSS

Posvetovalni forum za trajnostno energijo v obrambnem in varnostnem sektorju (v angleščini Consultation forum for sustainable energy in the defence and security sector (CF SEDSS)« je pobuda, ki jo financira Evropska komisija in jo vodi Evropska obrambna agencija (EDA).

CF SEDSS je bil ustanovljen s ciljem ustvariti skupnost za izmenjavo informacij, znanja in najboljših praks za reševanje prihodnjih energetskih in okoljskih izzivov na obrambnem področju. Aktivnosti so usmerjene v izboljšanje upravljanja z energijo, povečanja energetske učinkovitosti in učinkovitosti stavb, uporabo obnovljivih virov energije v obrambnem sektorju ter povečanje odpornosti obrambno kritične energetske infrastrukture.

CF SEDSS obravnava tudi medsektorska področja upravljanja z energijo in politiko, inovativnih energetsko učinkovitih tehnologij ter opredeljuje ustrezne finančne instrumente za obrambne teme, povezane z energijo. Cilj foruma je tudi ustvarjanje projektnih idej, povezanih z energijo in okoljem na obrambnem področju, kar bo vodilo k nadaljnjim skupnim projektom med državami članicami.

CF SEDSS je danes največja evropska skupnost za reševanje energetskih izzivov na obrambnem področju, s povprečno 150 člani iz 30 različnih evropskih držav (vse države članice EU, Norveška, Srbija, Švica in Nato), pa tudi strokovnjaki iz industrijskih, raziskovalnih in tehnoloških organizacij ter akademije.

EDA je s podporo Evropske komisije izvedla že dve fazi CF SEDSS, prva je potekala od oktobra 2015 do oktobra 2017, druga pa od oktobra 2017 do avgusta 2019. Na podlagi odličnih rezultatov prvih dveh faz izvajanja CF SEDSS, sta EDA in Evropska komisija s 1. oktobrom 2019 začeli tretjo fazo CF SEDSS, ki bo trajala štiri leta do 30. septembra 2023.

Več lahko preberete na spletni strani CF SEDSS.

Deli objavo

Sorodne objave

23. 02. 2023
Začetek projekta EDF-2021-INDY
Več kot 80 strokovnjakov iz 13 evropskih držav se je med 16. In 17. februarjem 2023 udeležilo otvoritvenega sestanka projekta INDY....
3 min branja
Mednarodna konferenca »Towards a greener Defence«
24. januarja 2023 bo v Bordeaux, Francija, potekala mednarodna konferenca »Towards a greener Defence....
2 min branja
5. 09. 2022
Izzivi in inovacije v tehnologijah za dvojno rabo
V sredo, 21.09.2022, bo preko spleta potekala okrogla miza evropskih grozdov "Izzivi in inovacije v tehnologijah za dvojno rabo"....
2 min branja
25. 07. 2022
Izjemen uspeh Slovenije na razpisu EDF 2021
Na mednarodnem razpisu EDF 2021 smo slovenski partnerji dosegli izjemen uspeh, med njimi tudi TECES z dvema odobrenima projektoma. ...
2 min branja
10. 06. 2022
Obrambni sektor mora odpreti svoja vrata civilnim rešitvam
Slovenija navkljub svoji majhnosti, velika pobudnica in promotorka ozelenitve obrambnega področja tudi preko SiEnE partnerstva....
2 min branja
27. 05. 2022
Sprejet delovni program EDF za leto 2022, razpisi že v juniju!
Evropski obrambni sklad zagotavlja 1 milijardo evrov za krepitev obrambnih zmogljivosti EU in novih orodij za obrambne inovacije....
2 min branja