SI EN
#defence#development#innovation#NATO#research#vse
3 min branja
Oktobra pristopilo prvih šest članov
V oktobru 2020 pristopilo v partnerstvo SiEnE prvih šest članov
Oktobra pristopilo prvih šest članov
V oktobru 2020 pristopilo v partnerstvo SiEnE prvih šest članov
3 min branja
V oktobru 2020 je v partnerstvo SiEnE pristopilo prvih šest članov; TROIA d.o.o., ROBOTINA d.o.o., Laboratorij za hlajenje in daljinsko energetiko (LAHDE) in Katedra za energetsko strojništvo (KES) iz Fakultete za strojništvo, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerza v Mariboru in Zavod za gradbeništvo Slovenije. Podjetju TROIA d.o.o. pripada tudi čast prvega člana partnerstva.
Z večino novih članov sodelovanje že poteka znotraj razvojnih partnerstev TECES (energy cluster) in SRIP Pametne stavbe in dom z lesno verigo, ki prav tako delujeta pod koordinacijo TECES-a.

V oktobru 2020 je v partnerstvo SiEnE pristopilo prvih šest članov. Z novimi člani že iščemo možnosti za povečanje prodajnih priložnosti in apliciranje znanj v razvoj inovativnih rešitev tako za obrambne kot civilne namene.

Posebej velja poudariti, da z nekaterimi člani že aktivno sodelujemo tudi znotraj dveh ostalih razvojnih partnerstev TECES (energy cluster) in SRIP Pametne stavbe in dom z lesno verigo pod okriljem TECES-a. Področja delovanja obeh se izredno prepletajo tudi s področji delovanja SiEnE ob vključevanju še dodatnih področjih uporabe tehnologi in rešitev.

S člani ZAG, LAHDE, KES in UM FERI smo že pričeli z aktivnim sodelovanjem tudi v okviru nove študije izvedljivosti možnosti razvoja pametnih premestljivih infrastrukturnih kapacitet – kampov (PamPIK), ki združujejo koncept hitro postavljivih in energetsko varčnih, ali samooskrbnih, bivalnih enote za vojaško in civilno rabo, kot so npr. potrebe zaščite in reševanja ob izrednih katastrofah.

Veselimo se nadaljnjih skupnih projektov za dobrobit sodobne in prihodnje družbe.

Novi člani SiEnE se predstavijo

 • TROIA, Informacijske storitve, d.o.o., Slovenj Gradec, ustanovitev 2010
  je inovativno podjetje s področja informacijskih storitev in produktov za podporo upravljanja sredstev v javnem, zasebnem in gospodarskem sektorju. Njihova uspešnost se kaže predvsem v hitrem odzivu na nove spremembe na trgu s področja nudenja IT podpore in rešitev zainteresiranim stranem. Za SiEnE je odličen kandidat za skupne projekte iz energetike in naprednih rešitev na obrambnem področju.
 • ROBOTINA, Podjetje za inženiring, marketing, trgovino in proizvodnjo, d.o.o., Hrpelje-Kozina, ustanovitev 1990:
  je uspešno razvojno-proizvodno podjetje s poudarkom na rešitvah na področju krmiljenja in avtomatizacije. Danes je visoko kakovosten ponudnik internet stvari (IoT) produktov v svetovnem merilu, tudi pod lastno blagovno znamko. Zavzema se za popolno transformacijo bivalnega okolja človeka v smeri sooblikovanja in izgradnje pametnih stavb, pametnih mest in pametnih domov, zato je nepogrešljiv član za partnerstva, ki delujejo pod okriljem TECES-a. Poleg SiEnE je še član partnerstva TECES in SRIP Pametne stavbe.
 • Laboratorij za hlajenje in daljinsko energetiko (LAHDE), Fakulteta za strojništvo, Univerza v Ljubljani, Ljubljana, ustanovitev 1990
  je primarno raziskovalna organizacija, ki deluje v okviru Fakultete za strojništvo, članice UL. Laboratorij preučuje in poučuje tematike s področja prenosa in regulacije toplote in snovi, tudi na mikro in fraktalnem nivoju, ter obenem razvija modele in procese upravljanja energije z velikim potencialom v večih industrijskih branžah, tudi za vojaško in stavbno industrijo. LAHDE je aktiven član tudi v partnerstvu TECES in SRIP Pametne stavbe.
 • Katedra za energetsko strojništvo (KES), Fakulteta za strojništvo, Univerza v Ljubljani, Ljubljana, ustanovitev l. 1919
  je priznana raziskovalna enota znotraj Fakultete za strojništvo, članice UL, ki se ukvarja s proučevanjem ključnih pojmov tako imenovane zelene ekonomije s poudarkom na sodobni energetiki, mobilnosti in trajnostnem razvoju. Je član v partnerstvu TECES in SRIP Pametne stavbe. Ekspertna področja KES, ki se sinergistično dopolnjujejo s cilji SiEnE, in hkrati TECES in SRIP-PSiDL, so področja obnovljivih virov, vodikove tehnologije in gorivne celice, elektromobilnost in baterije, obnovljiva goriva, hidro in vetrna energija ter nizko-emisijski procesi izgorevanja.
 • Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (UM FERI), Univerza v Mariboru, Maribor, ustanovitev l. 1975
  je mednarodno priznana raziskovalna organizacija znotraj UM. FERI je tudi član razvojnega partnerstva na področju pametnih stavb, tako TECES in SRIP Pametne stavbe. Kot raziskovalni partner v partnerstvu SiEnE bo velik doprinos prispeval pri razvoju pametnih omrežij, podajanju znanj s področja obnovljivih virov energije in sooblikovanju sodobnih, trajnostnih sistemov za upravljanje z energijo.
 • Zavod za gradbeništvo Slovenije, ZAG, Ljubljana, ustanovitev l. 1949
  je pozicioniran kot vodilni inštitut na področju gradbeništva v Sloveniji, z visokim priznanjem tudi v tujini. Ukvarja se z multidisciplinarnim delom na področju materialov in ostale gradbene infrastrukture. Z včlanitvijo v razvojno partnerstvo SRIP Pametne stavbe in SiEnE izkazuje velik interes pri razvijanju in inoviranju stavb prihodnosti, ki so trajnostno naravnane in energetsko varčne, za civilno in vojaško uporabo.

Dodatne informacije

Želite postati član ali podpornik partnerstva SiEnE? Preberite več o postopku pristopa na spletni strani TUKAJ.

Za dodatne informacije nas lahko tudi pokličete ali kontaktirate. Z veseljem vam bomo pomagali. Zaradi pogostega dela od doma bomo morda težje dosegljivi za vaš klic, zato v primeru neodzivnosti pošljite e-pošto z vašimi podatki in vas bomo poklicali.

 dr. Franja ŠULEK – TECES .:. +386 2 333 13 55 .:. SiEnE@teces.si

Deli objavo

Sorodne objave

23. 02. 2023
Začetek projekta EDF-2021-INDY
Več kot 80 strokovnjakov iz 13 evropskih držav se je med 16. In 17. februarjem 2023 udeležilo otvoritvenega sestanka projekta INDY....
3 min branja
Mednarodna konferenca »Towards a greener Defence«
24. januarja 2023 bo v Bordeaux, Francija, potekala mednarodna konferenca »Towards a greener Defence....
2 min branja
5. 09. 2022
Izzivi in inovacije v tehnologijah za dvojno rabo
V sredo, 21.09.2022, bo preko spleta potekala okrogla miza evropskih grozdov "Izzivi in inovacije v tehnologijah za dvojno rabo"....
2 min branja
25. 07. 2022
Izjemen uspeh Slovenije na razpisu EDF 2021
Na mednarodnem razpisu EDF 2021 smo slovenski partnerji dosegli izjemen uspeh, med njimi tudi TECES z dvema odobrenima projektoma. ...
2 min branja
10. 06. 2022
Obrambni sektor mora odpreti svoja vrata civilnim rešitvam
Slovenija navkljub svoji majhnosti, velika pobudnica in promotorka ozelenitve obrambnega področja tudi preko SiEnE partnerstva....
2 min branja
27. 05. 2022
Sprejet delovni program EDF za leto 2022, razpisi že v juniju!
Evropski obrambni sklad zagotavlja 1 milijardo evrov za krepitev obrambnih zmogljivosti EU in novih orodij za obrambne inovacije....
2 min branja