SI EN
2 min branja
Souporaba vozil na Ministrstvu za obrambo RS (MORS)
Souporaba vozil in skrb za okolju prijazno mobilnost na Ministrstvu za obrambo RS (MORS)
Souporaba vozil na Ministrstvu za obrambo RS (MORS)
Souporaba vozil in skrb za okolju prijazno mobilnost na Ministrstvu za obrambo RS (MORS)
2 min branja
V okviru aktivnosti zmanjševanja vplivov na okolje in ozelenitve obrambe za katero se zavzema tudi partnerstvo SiEnE, je Ministrstvo za obrambo (v nadaljevanju ministrstvo) uvedlo souporabo vozil, oziroma »car sharing«.

Souporaba, oziroma izposoja avtomobila, je najem vozila, kjer se čas izposoje običajno meri v minutah ali urah. Gre za vse bolj priljubljen način potovanja na način, s katerim se izogibamo slabim platem lastništva.

S to odločitvijo se je ministrstvo vključilo v sistem souporabe električnih vozil na ozemlju Republike Slovenije. Tak pristop na področju mobilnosti pa se ujema z Uredbo Vlade ter splošno prenovo in optimizacijo voznega parka ministrstva.

Od fosilnih goriv do obnovljivih virov energije

Na ministrstvu se zavedajo, da se je težko izogniti službenim (poslovnim) potem in s tem lastnemu avtoparku, zato v skrbi za okolju prijaznejšo mobilnost spodbujajo tudi skupno rabo oziroma souporabo vozil. Ena od možnosti za okolju prijaznejšo mobilnost je uporaba vozil na t. i. alternativne vire energije. Uporabniki z vsakim kilometrom uporabe – denimo – električnega vozila (namesto vozila z motorjem z notranjim izgorevanjem), prihranimo 100 gramov izpustov CO2. Z najemom vozil namesto lastništva, hkrati znižujemo stroške mobilnosti, zmanjšujemo prometno gnečo in ne povzročamo hrupa. Stroški najema vozil so znani vnaprej, med tem, ko strošek vozila ministrstva, na letni ravni brez goriva in stroškov kadra, znaša 1.914 Evrov.

Souporaba je eden od temeljev trajnostnega sobivanja in razvoja

Prednosti souporabe vozil so deležni vsi, ne le uporabniki. Raziskave kažejo, da je lastniško vozilo v povprečju več kot devetdeset odstotkov časa neuporabljeno, s tem pa poleg nepotrebnih stroškov za lastnika predstavlja breme za okolje. Zgolj ena lokacija s tremi vozili za souporabo lahko nadomesti trideset lastniških vozil.

Ministrstvo s pogodbeno storitvijo združuje najnovejša trenda na področju mobilnosti: souporabo vozil in električno mobilnost. Preko pogodbenega razmerja s ponudnikom car-sharing storitev, je zaposlenim v ministrstvu za službene namene na voljo preko 400 električnih vozil različnih znamk, dosegljivih na več kot 150 prevzemno/vračilnih lokacijah v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Murski Soboti in Novem mestu. Za službena potovanja v tujino se pomembna lokacija nahaja tudi na Letališču Jožeta Pučnika.

Prispevek ministrstva v varovanju okolja

Ministrstvo ima trenutno aktivnih 173 uporabnikov, ki lahko preko aplikacije na pametnem mobilnem telefonu dostopajo do celotne flote vozil ponudnika. Z uporabo je ministrstvo pričelo jeseni leta 2021. V tem času je bilo s strani zaposlenih opravljenih približno 400 voženj z električnimi vozili, s čemer se je okolju prihranilo eno tono emisij CO2. S tem se uspešno znižujejo tudi stroški mobilnosti, obenem pa se zmanjšuje gneča in potreba po lastnih službenih vozilih. Sistem se je izkazal tudi kot odličen način za zmanjševanje odvisnosti od lastniških službenih vozil. Storitev je priročna, s tem pa se je zmanjšalo število voženj zaposlenih s službenimi vozili na fosilna goriva.

Konkretne izkušnje pomagajo pri širjenju e-mobilnosti

Souporaba vozil za službene namene, je lahko hkrati oblika spodbude k razmisleku, o dejanskih potrebah voženj z avtomobilom ter okolju prijaznejši, oziroma t. i. trajnostni mobilnosti. Električna mobilnost, oziroma transport, ki ga poganjajo alternativni viri energije je namreč proces, ki ne spreminja le naših potovalnih navad, pač pa tudi načine poslovanja, razmišljanja in življenja.

Pripravil: Srečko Kravcar, MORS

Uredila: Nataša Rebernik, TECES

 

Deli objavo

Sorodne objave

14. 02. 2024
Projekt HibroM v fazi razvoja prototipov
V projektu HibroM smo konec leta 2023 prešli v fazo razvoja in izdelave prototipov hibridnega mobilnega mikro omrežja začasnih baz. Konzorcijski partn...
2 min branja
15. 01. 2024
HibroM na ogledu nove proizvodne linije baterijskih modulov
Ogled TAB-ove nove linije Li-ionskih baterij je potekal v sklopu 3. sestanka projektnega sveta RRI HibroM. Na rednih sestankih zasledujemo projektne...
2 min branja
24. 10. 2023
Uspešni zaključek 5. sestanka Energy & Environment CapTech v Mariboru
Več kot 55 strokovnjakov iz ministrstev za obrambo, industrije, univerz in raziskovalnih inštitutov iz 16 evropskih držav je sodelovalo na 5. sestanku...
3 min branja
28. 09. 2023
Partnerji projekta HibroM na ogledu začasne baze Slovenske vojske
Partnerji konzorcija razvojno-raziskovalnega (RRI) projekta HibroM so v septembru 2023 obiskali začasno bazo Slovenske vojske z namenom seznanitve...
< 1 min branja
29. 08. 2023
Uspešni začetek RRI projekta HibroM v avditoriju MORS
Slovensko Ministrstvo za obrambo gostilo uvodni sestanek novega RRI projekta »Razvoj hibridnega mobilnega mikro omrežja začasnih baz (HibroM)...
2 min branja
6. 07. 2023
Za industrijskega poročevalca v EDA EnE CapTech imenovan slovenski predstavnik
Slovenski predstavnik imenovan za industrijskega poročevalca (ang. Industry Rapporteur) skupine EDA EnE CapTech....
2 min branja