SI EN
#2022#EDF#eufunding#innovation
2 min branja
Sprejet delovni program EDF za leto 2022, razpisi že v juniju!
EDF zagotavlja 1 milijardo evrov za krepitev obrambnih zmogljivosti EU in novih orodij za obrambne inovacije
Sprejet delovni program EDF za leto 2022, razpisi že v juniju!
EDF zagotavlja 1 milijardo evrov za krepitev obrambnih zmogljivosti EU in novih orodij za obrambne inovacije
2 min branja
Generalni direktorat za obrambno industrijo in vesolje (DG DEFIS) je sprejel drugi delovni program Evropskega obrambnega sklada (EDF) za leto 2022.

Proračun obsega 1 milijardo EUR za krepitev EU obrambnih zmogljivosti in novih orodij za obrambne inovacije. Delovni program EDF za leto 2022 obravnava skupno 33 tem, strukturiranih po osmih razpisih za zbiranje predlogov, ki se bodo odprli v začetku junija.

Teme, povezane z energijo, niso tako obsežno vključene v letošnji razpis za zbiranje predlogov kot v delovnem programu 2021. Vendarle pa so predvideni tudi ne-tematski razpisi za mala in srednja podjetja (MSP), ki so usmerjeni v raziskovalne in razvojne dejavnosti za spodbujanje inovacij kar predstavlja ključni cilj, ki ga zasleduje EDF.

Partnerstvo SiEnE ostaja aktivno kot kontaktna točka tujih partnerjev za nagovarjanje slovenskih partnerjev znanja, podjetij, industrije in drugih podpornih organizacij.

O delovnem programu EDF za leto 2022

Evropski obrambni sklad zagotavlja 1 milijardo evrov za krepitev obrambnih zmogljivosti EU in novih orodij za obrambne inovacije.

Drugi delovni program EDF za leto 2022 bo organiziran okoli 8 razpisov, ki obravnavajo 16 kategorij, sestavljenih iz 33 tem.

Po kratki oceni moramo poudariti, da energetske teme niso tako obsežno vključene v letošnji razpis kot leta 2021.

Kaj je novega?

Delovni program za leto 2022 uvaja vrsto novih orodij za spodbujanje obrambnih inovacij, pod enotnim novim okriljem, imenovanem Shema obrambnih inovacij EU (EUDIS).

Kot je bilo že napovedano v obrambnem svežnju Komisije, bo EUDIS deloval v tesnem sodelovanju z EDA središčem za inovacije.

Tematike in razpisi

Delovni program EDF za leto 2022 naslavlja skupno 33 tem, strukturiranih v osmih razpisih za zbiranje predlogov, ki se bodo odprli v začetku junija. Razpisi bodo pokrivali ustrezne obrambne tehnologije in zmogljivosti v skladu s prednostnimi nalogami zmogljivosti EU, o katerih so se skupno dogovorile države članice in so podrobneje razčlenjene v Strateškem kompasu.

Program predvideva zraven spodaj omenjenih razpisnih področij še ne-tematski razpise za zbiranje predlogov. Ti se osredotočajo na sodelovanje MSP, ki so usmerjena v raziskovalne in razvojne dejavnosti, z namenom spodbujanja inovacij kot ključnega cilja, ki ga zasleduje EDF.
Več o ne-tematski razpisih na spletni strani TECES Kje so sredstva za mala in srednja podjetja na področju zelenih energetskih tehnologij v EDF 2022 razpisu?

Kdo lahko sodeluje?

Upravičeni prijavitelji in partnerji so industrija: velika podjetja, srednje velika podjetja in MSP, raziskovalne in organizacije, univerze, poslovna združenja, vlagatelji, javni sektor / nacionalni organi, mednarodne organizacije.

SiEnE partnerstvo ostaja aktivno kot kontaktna točka tujih partnerjev za nagovarjanje slovenskih organizacij znanja, podjetij, industrije in drugih podpornih organizacij. Kontakt: SiEnE@teces.si

Informativni dnevi Evropskega obrambnega sklada 2022

Med 30. junijem in 1. julijem bo organiziran Informativni dan in dogodek mreženja za potencialne prijavitelje.

  • junij 2022, razlaga razpisov po tematikah in načini udeležbe, ki mu sledi enodnevni dogodek posredništva
  • julija 2022, mreženje in »matchmaking« preko spletne platforme.

Dogodek je hibridne narave in poteka v živo na kraju samem v Bruslju ali na spletu. Udeležba je brezplačna, registracija je obvezna.
Registracija omogoča tudi dostop do spletnega mreženja po koncu dogodka.

Več: https://edefis.eu/EDFInfoDays2022

Koristne povezave (v angleščini)

  • Factsheet on EDF calls 2022 link.pdf
  • EDF Indicative multiannual perspective link.pdf
  • EDF work programme 2022 part 2 link.pdf
  • !!! Call topics description link.pdf !!!

Deli objavo

Sorodne objave

EDF 2023
31. 03. 2023
EDF objavil delovni program za leto 2023
EDF objavil delovni program za leto 2023 v višini 1,2 milijarde evrov...
2 min branja
5. 09. 2022
Izzivi in inovacije v tehnologijah za dvojno rabo
V sredo, 21.09.2022, bo preko spleta potekala okrogla miza evropskih grozdov "Izzivi in inovacije v tehnologijah za dvojno rabo"....
2 min branja
1. 04. 2022
Delovanje partnerstva SiEnE preseglo pričakovanja!
Po letu in pol delovanja partnerstva SiEnE so se januarja 2022 predstavniki ustanoviteljev sestali na strateškem sestanku....
3 min branja
31. 03. 2022
Tehnologije upravljanja odpadkov za pridobivanje energije
Evropska obrambna agencija (EDA) in kolegi iz Nizozemske organizacije za uporabne znanstvene raziskave (TNO), Waste to energy technologies in defence ...
2 min branja
17. 07. 2021
EDF odprl prve razpise za leto 2021!
Od 1.7.2021 je odprt prvi sklop razpisov s 37. razpisnimi področji v okviru Evropskega obrambnega sklada (EDF) 2021 - 2027. ...
3 min branja
16. 03. 2021
Prometni vodni krog
Pri naravnem vodnem krogu energija sonca spodbuja izhlapevanje vode iz naravnih virov, kot so reke, jezera, morja, rastline. Izhlapela voda se ...
< 1 min branja