SI EN
#circularity#EnergyIndependentCamps#innovation#WTE
2 min branja
Tehnologije upravljanja odpadkov za pridobivanje energije
Katere tehnologije za predelavo odpadkov v energijo lahko vpeljemo v obrambni sektor?
Tehnologije upravljanja odpadkov za pridobivanje energije
Katere tehnologije za predelavo odpadkov v energijo lahko vpeljemo v obrambni sektor?
2 min branja
Odgovor so iskali Evropska obrambna agencija (EDA) in kolegi iz Nizozemske organizacije za uporabne znanstvene raziskave (TNO), ki so konec marca 2022 organizirali 1. spletno delavnico »EDA Waste to energy technologies in defence (WANTED)«.

Izmenjala so se mnenja, izkušnje in ideje udeležencev glede ustreznih rešitev pridobivanja energije iz odpadkov, ki bi jih lahko vpeljali v obrambni sektor in vojaške kampe. Cilj je bilo identificirati ustrezne civilne tehnologije ravnanja z odpadki in pridobivanja energije iz odpadkov ter hkrati preučiti prednosti, izzive in operativne pomisleke pri prenosu takšnih tehnologij v obrambne namene.

Delavnice se je udeležilo več kot 35 EnE CapTech članov in strokovnjakov s področja ravnanja z odpadki držav članic, vključno s slovenskimi predstavniki partnerstva SiEnE.

31.03.2022 je potekala 1. spletna delavnica »EDA Waste to energy technologies in defence (WANTED)«, ki so jo organizirali Evropska obrambna agencija (EDA) in kolegi iz Nizozemske organizacije za uporabne znanstvene raziskave (TNO). Delavnice se je udeležilo več kot 35 mednarodnih predstavnikov EnE CapTech in strokovnjakov s področja ravnanja z odpadki držav članic, vključno s slovenskimi predstavniki partnerstva SiEnE.

Predstavljena je bila enoletna študija »Waste to energy technologies in defence (WANTED)«, ki so jo izvedli kolegi iz TNO. Zajema analizo trenutno najsodobnejših tehnologij za pridobivanje energije iz odpadkov (ang. Waste-to-Energy  ̶  WTE) za razvrščanje različnih tipov in tokov odpadkov ter pregled trenutnih praks držav članic.

WANTED študija predstavlja alternativne in trajnostne rešitve za upravljanje z odpadki z vpeljavo tehnologij za pridobivanje energije iz odpadkov v vojaških kampih. Pretvorbo je mogoče izvesti z implementacijo WTE tehnologij s potencialom integracije v obstoječe objekte in logistiko vojaških kampov. Rešitve morajo prav tako biti enostavne za nadgradnjo in/ali modularno zasnovane. Vpeljava bi lahko izboljšala in/ali zamenjala trenutne postopke obdelave in odlaganja odpadkov, da bi dosegli varno, zdravo in energetsko učinkovito ravnanje z odpadki.

Delavnica je združevala dve vzporedni razpravi »Uporabnost tehnologij obdelave odpadkov na področju vojske« in »Uporabni viri energije za operativni vojaški kamp«, na katerih je potekala aktivna razprava udeležencev.

Področje ravnanja z vodo in odpadki ter potencial uporabe obstoječih civilnih rešitev v vojaške namene, ki so ga v študiji WANTED pod okriljem EDA in EnE CapTech odlično obravnavali naši razvojni partnerji iz TNO, izredno sovpada z načrtovanimi aktivnostmi SiEnE na podlagi usmeritev »RR študije o možnostih razvoja pametnih energetsko učinkovitih in energijsko neodvisnih premestljivih kampov (2021) (PamPIK)«.

Predlagane razvojne misije PamPIK predstavljajo ključne usmeritve razvoja tehnoloških rešitev, procesov in storitev v naslednjih 10 letih skupaj z mednarodnimi partnerji. Posamezne misije so predvidene kot segment, ki omogoča celostno obravnavo delovanja pametnega energetsko učinkovitega in energijsko samozadostnega premestljivega kampa.

Pri tem razvojne misije razumemo kot izhodišča za usmerjanje sodelovanja članov, spodbujanje razvojnih ukrepov in nadgradnje povezav z mednarodnimi partnerji, kamor se usmerjamo v okviru sodelovanja v raznih delovnih skupinah pod okriljem EDA (EnE CapTech, IF CEED, CF SEEDS etc.).

V primeru, da imate razvojne zmogljivosti in kompetence s področja ravnanje z vodo in odpadki, nas kontaktirajte.

Dodatne informacije

Več informacij o možnostih vašega sodelovanja v mednarodnih aktivnostih SiEnE, nas kontaktirajte.

dr. Kim MEZGA .:. +386 2 333 13 54 .:. SiEnE@teces.si

Deli objavo

Sorodne objave

5. 09. 2022
Izzivi in inovacije v tehnologijah za dvojno rabo
V sredo, 21.09.2022, bo preko spleta potekala okrogla miza evropskih grozdov "Izzivi in inovacije v tehnologijah za dvojno rabo"....
2 min branja
10. 06. 2022
Obrambni sektor mora odpreti svoja vrata civilnim rešitvam
Slovenija navkljub svoji majhnosti, velika pobudnica in promotorka ozelenitve obrambnega področja tudi preko SiEnE partnerstva....
2 min branja
27. 05. 2022
Sprejet delovni program EDF za leto 2022, razpisi že v juniju!
Evropski obrambni sklad zagotavlja 1 milijardo evrov za krepitev obrambnih zmogljivosti EU in novih orodij za obrambne inovacije....
2 min branja
21. 04. 2022
Demonstracijski poligon pametnega kampa za dvojno rabo
Z namenom, da slovenskim deležnikom približamo delovanje mednarodnega obrambnega okolja, smo v sklopu partnerstva SiEnE organizirali dogodek....
2 min branja
1. 04. 2022
Delovanje partnerstva SiEnE preseglo pričakovanja!
Po letu in pol delovanja partnerstva SiEnE so se januarja 2022 predstavniki ustanoviteljev sestali na strateškem sestanku....
3 min branja
28. 03. 2022
Za SiEnE izredno uspešno 2021, še večja pričakovanja v letu 2022
Navkljub izredno kratkemu času delovanja je za partnerstvom SiEnE izredno uspešno leto 2021. Še večja pa so pričakovanja v 2022....
4 min branja