SI EN
#conference#dual-use#EDF2021#greeningdefence#INDY#research
3 min branja
Začetek projekta EDF-2021-INDY
Začetek projekta »INDY, energijsko učinkovite samooskrbne premestljive vojaške baze«
Začetek projekta EDF-2021-INDY
Začetek projekta »INDY, energijsko učinkovite samooskrbne premestljive vojaške baze«
3 min branja
Več kot 80 strokovnjakov iz 13 evropskih držav se je med 16. In 17. februarjem 2023 udeležilo otvoritvenega sestanka projekta »INDY, energijsko učinkovite samooskrbne premestljive vojaške baze« (ang. Energy Independent and Efficient Deployable Military Camps) v Mariboru, Slovenija.

Projekt INDY predstavlja enega izmed strateških projektov v podporo zelenemu prehodu in dvigu energetske učinkovitosti na obrambnem področju v EU, ki je bil s strani Evropske Komisije (EC) odobren za sofinanciranje v višini na prvem javnem razpisu Evropskega obrambnega sklada (EDF) leta 2021. Konzorcij vključuje več kot 31 različnih organizacij iz 13 evropskih držav in ga podpira več kot 9 ministrstev za obrambo.

Otvoritveni nagovori uglednih govorcev iz slovenskega Ministrstva za obrambo, državni sekretar dr. Damir Črnčec in predstavniki francoskega Ministrstva za oborožene sile so poudarjali pomembnost zelenega energetskega prehoda na obrambnem področju, priložnosti za krepitev sodelovanja med različnimi civilnimi in obrambnimi predstavniki pri razvoju in izvedbi rešitev za bodoče energetsko neodvisne in učinkovite vojaške baze, ki bodo temeljile na dejanskih zahtevah končnih uporabnikov.

Dvodnevni dogodek je bil namenjen tudi vzpostavitvi konzorcijskih odločevalnih in posvetovalnih odborov. En izmed najpomembnejših je posvetovalni Odbor končnih uporabnikov (EAB). Tega sestavljajo predstavniki v projekt vključenih ministrstev za obrambo ali oboroženih sil. Namen posvetovalnega telesa je podpreti in svetovati projektnim partnerjem o prihodnjih potrebah in tehničnih zahtevah končnih uporabnikov, da bi zagotovili poenotenje in interoperabilnost rešitev.

Dogodek je potekal v organizaciji slovenskega koordinatorja projekta TECES in s podporo Slovenskega partnerstva za energijo in okolje na obrambnem področju (SiEnE) ter Ministrstva za obrambo RS (MORS) kot odgovornega za koordinacijo v projekt vključenih ministrstev.

Dogodek se je otvoril z nagovori dr. Damirja Črnčca, državnega sekretarja (MORS), g. Ngandu Mupangilai iz Evropske Komisije, Generalni direktorat za Obrambno industrijo in vesolje (DG DEFIS), polkovnika Roberta Šipca, načelnika sektorja za energetsko učinkovitost in zeleni prehod (MORS) kot s strani države imenovanega projektnega vodje in g. Mateja Gajzerja, direktorja TECES in predsednika partnerstva SiEnE.

Državni sekretar, Dr Damir Črnčec, je v nagovoril v angleškem jeziku in izpostavil,

“… To foster our advancements on a global scale, intra-European Union cooperation and harmonisation of efforts are of significant strategic value, especially within vital sectors, where our security and autonomy might be contested. Common collaborative projects, such as INDY, offer a good reference point to why and how this could be done.”

Predstavnika Francoskega ministrstva za oborožene sile maj Raphael Danino -Perraud in g. Fabien Michelin sta izpostavila energetske izzive premestljivih vojaških baz iz vidika končnih uporabnikov, povezanih s Permanent Structured Cooperation – Energy Operational Function (PESCO-EOF) iniciativo. Oba sta poudarila da,

“The PESCO OEF recognises the special interest on the research activities conducted within the EDF21 INDY project. INDY contributes to the current reflections on energy in military operations with the evaluation of civil energy technology bricks and the definition of energy-resilient camp concepts adapted to the military environment. As an end user, the PESCO-EOF acknowledges the importance of developing a full-scale demonstrator as a follow-up of INDY.”

Po otvoritvenih nagovorih se je program dogodka osredotočil na vzpostavitev vpogleda v strateško ozadje projekta INDY, ki je povezano s cilji energijske neodvisnosti, kot je predstavil g. Peter Van Hooft iz TNO (NL). Dr Bernard Thonon iz CEA (FR) je k temu navezal še oris tehničnega dela projekta, ki izvedbeno pokriva strateške ambicije in cilje projekta INDY.

Zelo intenziven program prvega dneva so zaključile posamične predstavitve vseh devetih vodij delovnih paketov, da bi uskladili pričakovanja partnerjev in želene rezultate projekta. Sodelujoči partnerji in znani podizvajalci so se predstavili v končni programski sekciji z namenom predstavitve svojih kapacitet in predstavitvijo notranje motivacije za vključitev v projektne aktivnosti.

Drugi dan je bil namenjen vzpostavitvi struktur upravljanja projekta, vključno z Generalno skupščino INDY (GA) in drugih različnih projektnih organov, potrebnih za zagotavljanje učinkovitega vodenja projekta in zagotavljanja rezultatov v tako zelo kompleksnem konzorciju z več kot 31 subjekti in tudi drugimi zunanjimi deležniki.

Na prvem sestanku posvetovalnega Odbora končnih uporabnikov (End-User Advisory Board, EAB) so vključeni predstavniki potrdili polkovnika Roberta Šipca iz MORS za INDY vodjo projekta na ministrski ravni.

Vzporedno so vodje delovnih paketov organizirali hibridne delovne skupine (v živo in internet), da bi zagotovili poglobljeno razumevanje organizacije tehničnega dela in potrebnega sodelovanja projektnih partnerjev za dosego želenih rezultatov.

INDY Kick-Off dogodek je poudarjal tudi spodbujanje mreženja, uvajanja članov iz partnerskih skupin in ustvarjanja skupnega razumevanja projektne strategije in z njo povezanih ciljev. Razprave o tehnoloških in razvojnih izzivih so bile obogatene z večernimi kulturnimi dogodki, kjer so se udeleženci spoznali s slovensko etno-kulturološko dediščino in I FEEL Slovenia motom. Udeležence so pozdravili tudi kurenti, tradicionalne in mistične karnevalske figure, ki so v Maribor iz pustnega središča Slovenije prinesli kanček sosednjega mesta Ptuj in sosednjih vasi.

Več o projektu: Predstavitev EDF-2021 projekta »INDY, energijsko učinkovite samooskrbne premestljive vojaške baze«.

Dodatne informacije

Če vas zanimajo dodatne informacije o projektu INDY ali možnosti vključitve vaše organizacije v načrtovane aktivnosti, nas pokličite.

Goran POTOČNIK ČERNE – TECES .:. +386 2 333 13 53 .:. SiEnE@teces.si

Galerija slik

Deli objavo

Sorodne objave

14. 02. 2024
Projekt HibroM v fazi razvoja prototipov
V projektu HibroM smo konec leta 2023 prešli v fazo razvoja in izdelave prototipov hibridnega mobilnega mikro omrežja začasnih baz. Konzorcijski partn...
2 min branja
15. 01. 2024
HibroM na ogledu nove proizvodne linije baterijskih modulov
Ogled TAB-ove nove linije Li-ionskih baterij je potekal v sklopu 3. sestanka projektnega sveta RRI HibroM. Na rednih sestankih zasledujemo projektne...
2 min branja
28. 09. 2023
Partnerji projekta HibroM na ogledu začasne baze Slovenske vojske
Partnerji konzorcija razvojno-raziskovalnega (RRI) projekta HibroM so v septembru 2023 obiskali začasno bazo Slovenske vojske z namenom seznanitve...
< 1 min branja
29. 08. 2023
Uspešni začetek RRI projekta HibroM v avditoriju MORS
Slovensko Ministrstvo za obrambo gostilo uvodni sestanek novega RRI projekta »Razvoj hibridnega mobilnega mikro omrežja začasnih baz (HibroM)...
2 min branja
6. 07. 2023
Za industrijskega poročevalca v EDA EnE CapTech imenovan slovenski predstavnik
Slovenski predstavnik imenovan za industrijskega poročevalca (ang. Industry Rapporteur) skupine EDA EnE CapTech....
2 min branja
26. 06. 2023
Nov Sektor za energetsko učinkovitost in zeleni prehod na MORS
V februarju 2023 se je Ministrstvo za obrambo RS (MORS) okrepilo z novim Sektorjem za energetsko učinkovitost in zeleni prehod. Namen sektorja je... ...
2 min branja