SI EN
#defence#development#innovation#NATO#research#vse
2 min branja
Začetek študije izvedljivosti razvoja PamPIK
TECES začenja s študijo izvedljivosti možnosti razvoja pametnih premestljivih infrastrukturnih kapacitet (kampov) (PamPIK)
Začetek študije izvedljivosti razvoja PamPIK
TECES začenja s študijo izvedljivosti možnosti razvoja pametnih premestljivih infrastrukturnih kapacitet (kampov) (PamPIK)
2 min branja
Z oktobrom 2020 je pričel TECES v okviru javnega naročila Ministrstva za obrambo RS (MORS) z izvedbo študije izvedljivosti o možnostih razvoja pametnih premestljivih infrastrukturnih kapacitet ali pametnih premestljivih kampov (PamPIK).
Cilj RR študije je analiza stanja tehnike in relevantnih globalnih trendov PamPIK s fokusom na raziskovalno-razvojne, tehnološke in inovacijske kapacitete slovenskih deležnikov, opredelitev vizije, strategije razvoja in koncepta s predlogom konkretnega načrta implementacije za PamPIK naslednjih 10 let.

Namen študije je ugotovitev stanja razvojnih aktivnosti v slovenskem prostoru in predlog nadaljnjih aktivnosti MORS pri pripravi 10 letnega programa razvoja pametnih premestljivih infrastrukturnih kapacitet in njihovih komponent (v slovenskem prostoru) za podporo izgradnje zmogljivosti Slovenske vojske (SV) in Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR). Študija poteka v sodelovanju z nekaterimi novimi člani SiEnE (ZAG, UL FS LAHDE, UL FS KES, UM FERI).

Cilj študije je analiza stanja tehnike in relevantnih globalnih trendov, opredelitev vizije, strategije razvoja in koncepta PamPIK in posameznih skupin produktov za naslavljanje širokega spektra uporabe v vojnih in mirnodobnih operacijah.

Študija bo naslovila raziskovalno razvojne, tehnološke in inovacijske kapacitete slovenskih deležnikov ob hkratni preveritvi njihovih zmogljivosti za nadaljnji razvoj posameznih gradnikov PamPIK. Vključevala bo tudi načrt postopnega razvoja ter uvajanja produktov, ki temeljijo na razpoložljivosti prebojnih tehnologij in stanju razvoja ter tehnološke zrelosti produktov slovenske industrije za vojaško in civilno rabo.

Slovenski partnerji boste v prihodnjih tednih/mesecih tudi povabljeni k izrazu interesa sodelovanja.

Kaj je pametna premestljiva infrastrukturna kapaciteta (PamPIK)?

PamPIK pomeni hitro postavljivo začasno vojaško ali civilno infrastrukturo, ki je postavljena z namenom bivanja, delovanja, logistične podpore ter oskrbe in fizičnega zavarovanja enot in ljudi v obdobju od pol do več let.

Sodobne hibridne grožnje, združene s podnebnimi vplivi in drugimi grožnjami naravnih nesreč zahtevajo hitro postavljivo, modularno in energijsko samooskrbno infrastrukturo, ki bo na voljo vojaškim silam ali pa za potrebe zaščite in reševanja.

Pomemben poudarek pri razvoju pametnih premestljivih infrastrukturnih kapacitet je tudi preučitev in razvoj koncepta energetske učinkovitosti tovrstnih samooskrbnih bivalnih infrastruktur. Seveda z možnostjo, da se struktura med delovanjem neodvisno oskrbuje z električno energijo lastne proizvodnje, avtonomno upravlja s samo rabo in proizvodnjo energije, upoštevajoč, da je vpliv na okolje minimalen že zaradi uporabe obnovljivih in drugih bolj trajnostno naravnanih virov energije, kot so na primer vodikove tehnologije.

Več o projektu PamPIK boste izvedeli v prihodnjih tednih. Sledite nam na LinkedIn.

Dodatne informacije

Za dodatne informacije nas lahko tudi pokličete ali kontaktirate.  Zaradi pogostega dela od doma bomo morda težje dosegljivi za vaš klic, zato v primeru neodzivnosti pošljite e-pošto z vašimi podatki in vas bomo poklicali.

 Goran POTOČNIK ČERNE – TECES .:. +386 2 333 13 53 .:. SiEnE@teces.si

Deli objavo

Sorodne objave

26. 06. 2023
Nov Sektor za energetsko učinkovitost in zeleni prehod na MORS
V februarju 2023 se je Ministrstvo za obrambo RS (MORS) okrepilo z novim Sektorjem za energetsko učinkovitost in zeleni prehod. Namen sektorja je... ...
2 min branja
7. 06. 2023
Minister za obrambo s TECES podpisal pismo podpore projektu INDY
Minister za obrambo Marjan Šarec in direktor TECES Matej Gajzer sta 7. junija 2023 podpisala pismo podpore izvajanju evropskega projekta INDY. ...
2 min branja
23. 02. 2023
Začetek projekta EDF-2021-INDY
Več kot 80 strokovnjakov iz 13 evropskih držav se je med 16. In 17. februarjem 2023 udeležilo otvoritvenega sestanka projekta INDY....
3 min branja
Mednarodna konferenca »Towards a greener Defence«
24. januarja 2023 bo v Bordeaux, Francija, potekala mednarodna konferenca »Towards a greener Defence....
2 min branja
5. 09. 2022
Izzivi in inovacije v tehnologijah za dvojno rabo
V sredo, 21.09.2022, bo preko spleta potekala okrogla miza evropskih grozdov "Izzivi in inovacije v tehnologijah za dvojno rabo"....
2 min branja
25. 07. 2022
Izjemen uspeh Slovenije na razpisu EDF 2021
Na mednarodnem razpisu EDF 2021 smo slovenski partnerji dosegli izjemen uspeh, med njimi tudi TECES z dvema odobrenima projektoma. ...
2 min branja