SI EN

#Defence#Development#Innovation#NATO#Research#vse
2 min branja
Začetek študije izvedljivosti razvoja PamPIK
TECES začenja s študijo izvedljivosti možnosti razvoja pametnih premestljivih infrastrukturnih kapacitet (kampov) (PamPIK)
Začetek študije izvedljivosti razvoja PamPIK
TECES začenja s študijo izvedljivosti možnosti razvoja pametnih premestljivih infrastrukturnih kapacitet (kampov) (PamPIK)
2 min branja
Z oktobrom 2020 je pričel TECES v okviru javnega naročila Ministrstva za obrambo RS (MORS) z izvedbo študije izvedljivosti o možnostih razvoja pametnih premestljivih infrastrukturnih kapacitet ali pametnih premestljivih kampov (PamPIK).
Cilj RR študije je analiza stanja tehnike in relevantnih globalnih trendov PamPIK s fokusom na raziskovalno-razvojne, tehnološke in inovacijske kapacitete slovenskih deležnikov, opredelitev vizije, strategije razvoja in koncepta s predlogom konkretnega načrta implementacije za PamPIK naslednjih 10 let.

Namen študije je ugotovitev stanja razvojnih aktivnosti v slovenskem prostoru in predlog nadaljnjih aktivnosti MORS pri pripravi 10 letnega programa razvoja pametnih premestljivih infrastrukturnih kapacitet in njihovih komponent (v slovenskem prostoru) za podporo izgradnje zmogljivosti Slovenske vojske (SV) in Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR). Študija poteka v sodelovanju z nekaterimi novimi člani SiEnE (ZAG, UL FS LAHDE, UL FS KES, UM FERI).

Cilj študije je analiza stanja tehnike in relevantnih globalnih trendov, opredelitev vizije, strategije razvoja in koncepta PamPIK in posameznih skupin produktov za naslavljanje širokega spektra uporabe v vojnih in mirnodobnih operacijah.

Študija bo naslovila raziskovalno razvojne, tehnološke in inovacijske kapacitete slovenskih deležnikov ob hkratni preveritvi njihovih zmogljivosti za nadaljnji razvoj posameznih gradnikov PamPIK. Vključevala bo tudi načrt postopnega razvoja ter uvajanja produktov, ki temeljijo na razpoložljivosti prebojnih tehnologij in stanju razvoja ter tehnološke zrelosti produktov slovenske industrije za vojaško in civilno rabo.

Slovenski partnerji boste v prihodnjih tednih/mesecih tudi povabljeni k izrazu interesa sodelovanja.

Kaj je pametna premestljiva infrastrukturna kapaciteta (PamPIK)?

PamPIK pomeni hitro postavljivo začasno vojaško ali civilno infrastrukturo, ki je postavljena z namenom bivanja, delovanja, logistične podpore ter oskrbe in fizičnega zavarovanja enot in ljudi v obdobju od pol do več let.

Sodobne hibridne grožnje, združene s podnebnimi vplivi in drugimi grožnjami naravnih nesreč zahtevajo hitro postavljivo, modularno in energijsko samooskrbno infrastrukturo, ki bo na voljo vojaškim silam ali pa za potrebe zaščite in reševanja.

Pomemben poudarek pri razvoju pametnih premestljivih infrastrukturnih kapacitet je tudi preučitev in razvoj koncepta energetske učinkovitosti tovrstnih samooskrbnih bivalnih infrastruktur. Seveda z možnostjo, da se struktura med delovanjem neodvisno oskrbuje z električno energijo lastne proizvodnje, avtonomno upravlja s samo rabo in proizvodnjo energije, upoštevajoč, da je vpliv na okolje minimalen že zaradi uporabe obnovljivih in drugih bolj trajnostno naravnanih virov energije, kot so na primer vodikove tehnologije.

Več o projektu PamPIK boste izvedeli v prihodnjih tednih. Sledite nam na LinkedIn.

Dodatne informacije

Za dodatne informacije nas lahko tudi pokličete ali kontaktirate.  Zaradi pogostega dela od doma bomo morda težje dosegljivi za vaš klic, zato v primeru neodzivnosti pošljite e-pošto z vašimi podatki in vas bomo poklicali.

 Goran POTOČNIK ČERNE – TECES .:. +386 2 333 13 53 .:. SiEnE@teces.si

Deli objavo

Skupna raba na facebook
Skupna raba na twitter
Skupna raba na linkedin
Skupna raba na email

Sorodne objave

17. 07. 2021
EDF odprl prve razpise za leto 2021!
Od 1.7.2021 je odprt prvi sklop razpisov s 37. razpisnimi področji v okviru Evropskega obrambnega sklada (EDF) 2021 - 2027. ...
3 min branja
16. 03. 2021
Prometni vodni krog
Pri naravnem vodnem krogu energija sonca spodbuja izhlapevanje vode iz naravnih virov, kot so reke, jezera, morja, rastline. Izhlapela voda se ...
< 1 min branja
16. 03. 2021
Projekt RESHUB
Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije s projektom RESHUB – Defence RESilience HUb Netvork in Europe vzpostavlja mrežo energetsko samozadostnih ...
2 min branja
9. 02. 2021
V SiEnE je v januarju pristopilo še pet novih članov
V mesecu januarju 2021 je v partnerstvo SiEnE pristopilo še pet članov; Fakulteta za dizajn, pridružena članica Univerze na Primorskem; Marles Hiše...
2 min branja
14. 01. 2021
Podaljšujemo pristop v SiEnE brez pristopnine do konca januarja 2021
Zaradi povečanega interesa pristopa v decembru 2020, nezmožnosti pravočasnega pristopa v partnerstvo SiEnE zaradi izrednih razmer, novoletnih dopustov...
< 1 min branja
11. 01. 2021
V SiEnE v decembru pristopilo še devet novih članov
V mesecu decembru 2020 je v partnerstvo SiEnE pristopilo še devet članov; ADRIA DOM d.o.o., ALPLES d.d., DOMEL d.o.o., Odsek za katalizo in ...
4 min branja