SI EN
#demo-pilot#EnergyIndependentCamps#events
2 min branja
Demonstracijski poligon pametnega kampa za dvojno rabo
Znana lokacija za vzpostavitev demonstracijskega poligona pametnega energetsko učinkovitega in energetsko samozadostnega kampa za dvojno rabo
Demonstracijski poligon pametnega kampa za dvojno rabo
Znana lokacija za vzpostavitev demonstracijskega poligona pametnega energetsko učinkovitega in energetsko samozadostnega kampa za dvojno rabo
2 min branja
V prostorih Ministrstva za obrambo RS (MORS) v Ljubljani smo uspešno zaključili dogodek, katerega cilj je bil slovenskim partnerjem predstaviti delovanje mednarodnega obrambnega okolja in z njim povezanimi poslovnimi in razvojnimi priložnostmi sodelovanja civilnih in obrambnih deležnikov.

Na dogodku smo predstavili rezultate leto in pol izredno uspešnega delovanja Slovenskega partnerstva za energijo in okolje na obrambnem področju – SiEnE in prednosti celovitega pristopa delovanja civilnih in obrambnih predstavnikov v mednarodnih aktivnostih in projektih pod okriljem SiEnE. Izpostavili smo priložnosti za vključevanje slovenskih strokovnjakov in predstavnikov podjetij v različne mednarodne ekspertne in projektne skupine, ki pokrivajo energetske in okoljske izzive ter podpirajo aktivnosti zelenega prehoda obrambnega sektorja.

Dogodka, ki se je odvijal 20.04.2022, se je udeležilo več kot 40 strokovnjakov in predstavnikov podjetij, raziskovalnih organizacij in predstavnikov države, odgovornih za razvoj in raziskovanje, civilno zaščito, infrastrukturo, okolje in mednarodno sodelovanje.

Partnerstvo SiEnE: priložnosti za slovenske deležnike na EU obrambnem področju

Z namenom, da slovenskim deležnikom približamo delovanje mednarodnega obrambnega okolja, smo v sklopu partnerstva SiEnE organizirali dogodek »Poslovne in razvojne možnosti sodelovanja civilnih in obrambnih deležnikov na obrambno varnostnem področju«.

Na dogodku smo predstavili leto in pol uspešnega delovanja Slovenskega partnerstva za energijo in okolje na obrambnem področju – SiEnE, vzpostavljenega pod okriljem Ministrstva za obrambo RS in TECES, in prednosti celovitega pristopa delovanja civilnih in obrambnih predstavnikov v mednarodnih aktivnostih in projektih.

Cilj dogodka je bil predstaviti mednarodno obrambno okolje, katere glavne programe in pobude za mednarodno sodelovanje je predstavila dr. Kim Mezga (TECES). Direktor mag. Matej Gajzer (TECES) je predstavil rezultate vključevanja partnerstva SiEnE v mednarodnih programih Evropske obrambne agencije (EDA), ki se osredotočajo na reševanje energetskih in okoljskih izzivov ter zelenega prehoda obrambnega sektorja. Izpostavil je pomembnost vključevanja slovenskih deležnikov v EU obrambna področja, kot so delovne skupine (CapTech) in mednarodne dogodke in posvete (PESCO, CF SEDSS, IF CEEDS). Na podlagi izvedene RR študije o možnostih razvoja pametnih energetsko učinkovitih in energijsko neodvisnih premestljivih kampov, je predstavil razvojne misije iz njo povezane rešitve uporabne tako v obrambni kot tudi civilni sferi (dvojna raba).

Potrebe Ministra za obrambno RS (MORS) v procesu ozelenitve obrambnega področja in možnosti vključevanja podjetij in RO preko partnerstva SiEnE so naslovili Uroš KOROŠEC, generalni direktor Direktorata za logistiko (MORS), pk. Robert ŠIPEC iz Direktorata za logistiko in načelnik Sektorja za opremljanje (MORS) ter svetovalec direktorja mag. Željko KRALJ iz Direktorata za logistiko (MORS).

Na podlagi dosedanjega mednarodnega delovanja in programov bilateralnega sodelovanja v pripravi z Nemčijo, Francijo, Nizozemsko in drugimi EU državami, predstavljajo pametni energetsko učinkoviti in energijsko neodvisni premestljivi kampi za dvojno rabo enega izmed ključnih strateških projektov partnerstva SiEnE.

S ciljem izkoriščanja potenciala mednarodnega razvojnega in tehnološkega sodelovanja je načrtovana vzpostavitev demonstracijskega poligona pametnega energetsko učinkovitega in energetsko samozadostnega kampa za dvojno rabo na lokaciji Vojašnice generala Maistra v Mariboru.

Poligon bo uporabljen za preverjanje raznovrstnih tehnologij in rešitev, ki so bile razvite v sodelovanju s slovenskimi in mednarodnimi partnerji (za Cat B projekte bilateralnega ali multilaternega sodelovanja držav – že v pripravi, projekte Evropskega obrambnega sklada itd.).

Prve korake za vzpostavitev poligona načrtujemo že s pripravo predlogov projektov na aktiven Javni razpis za okrevanje in odpornost s pilotno-demonstracijskimi projekti (JR DEMO PILOTI NOO).

V sklopu nadaljnjih načrtovanih aktivnosti partnerstva SiEnE bomo pozvali strokovnjake za vključevanje v različne strokovne skupine, ki želijo sodelovati v mednarodnih delovnih skupinah in voditi/razvijati interese svojih podjetjih, skladno strateškim smernicam SiEnE in MORS. Prav tako bomo v kratkem pozvali tudi podjetja/raziskovalne organizacije, da izrazijo interes sodelovanja v mednarodnem obrambnem okolju ter v razvojnih misijah.

Vabljeni!

Dodatne informacije

Če želite več informacij o možnostih vašega sodelovanja v aktivnostih SiEnE in vključevanja v mednarodne aktivnosti, projekte ali dobavne verige, nas kontaktirajte.

dr. Kim MEZGA – TECES .:. +386 2 333 13 54 .:. SiEnE@teces.si

Deli objavo

Sorodne objave

5. 09. 2022
Izzivi in inovacije v tehnologijah za dvojno rabo
V sredo, 21.09.2022, bo preko spleta potekala okrogla miza evropskih grozdov "Izzivi in inovacije v tehnologijah za dvojno rabo"....
2 min branja
10. 06. 2022
Obrambni sektor mora odpreti svoja vrata civilnim rešitvam
Slovenija navkljub svoji majhnosti, velika pobudnica in promotorka ozelenitve obrambnega področja tudi preko SiEnE partnerstva....
2 min branja
1. 04. 2022
Delovanje partnerstva SiEnE preseglo pričakovanja!
Po letu in pol delovanja partnerstva SiEnE so se januarja 2022 predstavniki ustanoviteljev sestali na strateškem sestanku....
3 min branja
31. 03. 2022
Tehnologije upravljanja odpadkov za pridobivanje energije
Evropska obrambna agencija (EDA) in kolegi iz Nizozemske organizacije za uporabne znanstvene raziskave (TNO), Waste to energy technologies in defence ...
2 min branja
28. 03. 2022
Za SiEnE izredno uspešno 2021, še večja pričakovanja v letu 2022
Navkljub izredno kratkemu času delovanja je za partnerstvom SiEnE izredno uspešno leto 2021. Še večja pa so pričakovanja v 2022....
4 min branja